— vrijdag 7 juni 2019, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Haagse plannen ‘rampzalig’, zegt Shula Rijxman

© Robin van Lonkhuijsen | ANP

NPO-baas Shula Rijxman is zich kapot geschrokken van de Haagse plannen om het publieke bestel op de schop te nemen, dat zegt ze vandaag in het AD.

‘Áls dit klopt, is het rampzalig. Op een gegeven moment kan de kaasschaaf er niet meer overheen, want dan snijd je in het velletje. We moeten álles opnieuw tegen het licht houden.’

Woensdag lekte de kabinetsplannen voor de publieke omroep uit. Minister Slob wil de publieke netten tot acht uur ’s avonds reclame-vrij maken. De sterinkomsten die de NPO daardoor misloopt, worden maar ten dele gecompenseerd. De hele programmering van NPO3 moet worden geschrapt om plaats te maken voor de regionale omroepen.

Als deze plannen door de Tweede en Eerste Kamer komen, zal het betekenen dat de publieke omroep opnieuw miljoenen moet bezuinigen.

Een ‘hoogst ongelukkige Rijxman: ‘Je kunt niet in een regeerakkoord – waar ik heel optimistisch over was – zeggen dat een publieke omroep noodzakelijker is dan ooit en gelijktijdig roepen dat er moet worden bezuinigd en een net opnieuw moet worden ingericht. Dus ik snap er ook geen klap van.’

Gisteren liet ook de NVJ bij monde van algemeen-secretaris Thomas Bruning weten niet blij te zijn met de plannen. ‘Door het fors beperken van de ster-reclame op tv en online wordt de omroep nog sterker afhankelijk van de politiek als subsidieverstrekker.’

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.