— dinsdag 24 maart 2020, 15:31 | 0 reacties, praat mee

Aruba blijft bij avondklok voor iedereen, óók journalisten

Evelyn Wever-Croes bracht in 2018 een bezoek aan de koning op paleis Noordeinde | ANP

De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes heeft in een brief aan NVJ-secretaris Thomas Bruning begrip gevraagd voor de avondklok op het eiland, waar ook journalisten door worden geraakt. Van een inperking van de pers is geen sprake, omdat de inperking van de bewegingsvrijheid "een ieder in Aruba" treft.

Wever-Croes zegt dat ondanks het belang van de rol van de pers in informatieverschaffing rond het virus, de beheersing en voorkoming van verdere verspreiding prevaleert. De avondklok verbiedt alle niet-essentiële lokale verplaatsingen “waaronder ook die van de pers”, aldus de premier.

Een versoepeling van de avondklok voor de media, waar de NVJ om had gevraagd, zit er niet in. Arubaanse media zeggen dat de avondklok het produceren, drukken en verspreiden van kranten onmogelijk maakt.

De premier vraagt de NVJ om assistentie “in mijn pogingen om de pers in Aruba te overtuigen om zich te verenigen, en zich te laten accrediteren, zodat in de toekomst sneller en efficiënter met een duidelijke woordvoerder kan worden gecommuniceerd”.

SP en GroenLinks vinden het verbijsterend dat de coronacrisis wordt gebruikt om tegen de pers op te treden. “Deze crisis mag niet worden misbruikt om journalisten de mond te snoeren”, aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak tegenover Caribisch Netwerk.

Kamerlid Nevin Özütok van GroenLinks stelt dat juist gedurende een avondklok controle belangrijk is. “Misschien gebeuren er verkeerde dingen, júist omdat er een avondklok is.”

Als gevolg van de ingestelde avondklok werd zondag journalist Sharina Henriquez van Caribisch Netwerk door de politie opgepakt. Ze kreeg een boete van duizend gulden (516 euro) opgelegd.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.