Aruba blijft bij avondklok voor iedereen, óók journalisten

De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes heeft in een brief aan NVJ-secretaris Thomas Bruning begrip gevraagd voor de avondklok op het eiland, waar ook journalisten door worden geraakt. Van een inperking van de pers is geen sprake, omdat de inperking van de bewegingsvrijheid "een ieder in Aruba" treft.
Wever-Croes zegt dat ondanks het belang van de rol van de pers in informatieverschaffing rond het virus, de beheersing en voorkoming van verdere verspreiding prevaleert. De avondklok verbiedt alle niet-essentiële lokale verplaatsingen “waaronder ook die van de pers”, aldus de premier.
Een versoepeling van de avondklok voor de media, waar de NVJ om had gevraagd, zit er niet in. Arubaanse media zeggen dat de avondklok het produceren, drukken en verspreiden van kranten onmogelijk maakt.
De premier vraagt de NVJ om assistentie “in mijn pogingen om de pers in Aruba te overtuigen om zich te verenigen, en zich te laten accrediteren, zodat in de toekomst sneller en efficiënter met een duidelijke woordvoerder kan worden gecommuniceerd”.
SP en GroenLinks vinden het verbijsterend dat de coronacrisis wordt gebruikt om tegen de pers op te treden. “Deze crisis mag niet worden misbruikt om journalisten de mond te snoeren”, aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak tegenover Caribisch Netwerk.
Kamerlid Nevin Özütok van GroenLinks stelt dat juist gedurende een avondklok controle belangrijk is. “Misschien gebeuren er verkeerde dingen, júist omdat er een avondklok is.”
Als gevolg van de ingestelde avondklok werd zondag journalist Sharina Henriquez van Caribisch Netwerk door de politie opgepakt. Ze kreeg een boete van duizend gulden (516 euro) opgelegd.
Praat mee