basis naar compleet

— dinsdag 14 maart 2023, 15:02 | 0 reacties, praat mee

NVJ gaat met hulpdiensten en (foto)journalisten op zoek naar alternatieven voor persalarmering

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz - © Jeffrey Groeneweg

Op donderdag 16 maart wordt er een zogenoemde ‘hackathon’ georganiseerd om tot alternatieven of oplossingen te komen voor de automatische persalarmering. Dit is uit het gesprek gekomen dat de NVJ/NVF en het Genootschap van Hoofdredacteuren met minister Yesilgöz van Justitie & Veiligheid had. De minister wil op voorhand geen uitstel geven van de stopzetting per 1 april. Laatste wijziging: 14 maart 2023, 15:09

In december schreef minister Yesilgöz aan de Tweede Kamer dat meldkamers moeten stoppen met het automatisch waarschuwen van journalisten en fotografen. Volgens de minister is er geen wettelijke basis voor het persalarm.

Ophef
Het besluit om de automatische persalarmering per 1 april stop te zetten, leidde tot ophef. ‘Wij vinden het niet wenselijk dat media voor het bepalen van wat nieuws is, afhankelijk worden van hulpdiensten. Dat is een potentiële belemmering van onze taak om het publiek te informeren’, liet Corine de Vries, de voorzitter van Genootschap van Hoofdredacteuren, destijds aan Villamedia weten.

Uit eerdere rondgang van Villamedia langs verschillende regio’s blijkt dat door het stopzetten van het persalarm de toekomst van veel 112-journalisten op het spel staat.

Hackathon
In het gesprek met de NVJ/NVF en het Genootschap onderschrijft minister Dilan Yesilgöz van Justitie & Veiligheid het belang van snelle persalarmering, meldt de NVJ. Maar de minister wil op voorhand geen uitstel van de stopzetting geven. Daarvoor wil ze eerst bruikbare alternatieven of oplossingsrichtingen tot haar beschikking hebben.

Tijdens de ‘hackathon’ gaan kleine groepen daarmee samen aan de slag. Het Genootschap, de vertegenwoordigers van de drie hulpdiensten en (foto)journalisten uit de landelijke en regionale achterban van de NVJ/NVF zullen aanwezig zijn bij deze bijeenkomst. Op basis van de uitkomsten kan de minister haar besluit tot stopzetting uitstellen of geheel intrekken.

Mochten alle inspanningen niet leiden tot het gewenste resultaat leiden, dan resten de NVJ/NVF en het Genootschap, de brancheorganisaties NLPO, RPO en NDP Nieuwsmedia nog het nemen van juridische stappen om ervoor te zorgen dat de minister haar voorgenomen besluit heroverweegt dan wel uitstelt, meldt de NVJ.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.