Permanente oplossing persalarmering mogelijk pas over jaar, NVJ verwacht tot die tijd werking huidige systeem

Het kan mogelijk nog een jaar duren voordat er een definitieve oplossing is voor het persalarm. Tot die tijd blijft het systeem van automatische persalarmeringen ongewijzigd, bevestigt het ministerie aan NVJ-secretaris Thomas Bruning. Een van de alternatieven waar naar wordt gekeken is om alleen journalisten met een speciale perskaart toegang te verlenen tot het persalarm.
In december vorig jaar schreef minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer dat meldkamers van de politie moeten stoppen met het automatisch waarschuwen van journalisten en fotografen. Hierop reageerden de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren en verschillende 112-verslaggevers verbijsterd. Een tijdelijke voortzetting biedt tot nu toe de oplossing, maar er bleef onduidelijkheid bestaan.
Volgens Yesilgöz is er geen wettelijke basis voor het systeem en gaat het in strijd met bestaande wetgeving op het vlak van privacy en medisch beroepsgeheim. Om die reden besloot de minister dat het persalarm vanaf 1 april zou worden stopgezet.
Jurdische stappen
Daarop reageerde een brede coalitie van mediapartijen, waaronder vakvereniging NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren met een brandbrief aan minister Yeşilgöz. De mediapartijen riepen op tot nader overleg om het systeem van automatische persalarmeringen in stand te houden. Bij stopzetting zou de NVJ overgaan tot juridische stappen richting de overheid.
‘Wij vinden het niet wenselijk dat media voor het bepalen van wat nieuws is, afhankelijk worden van hulpdiensten. Dat is een potentiële belemmering van onze taak om het publiek te informeren’, stelde voorzitter Genootschap van Hoofdredacteuren Corine de Vries.
Voorzetting
Ook 112-verslaggevers reageerden verbijsterd op het besluit van Yeşilgöz. ‘Als de stopzetting doorgaat dan kan ik in principe mijn huis gaan verkopen. Negentig procent van mijn inkomen bestaat uit 112-werk’, vertelde journalist Stephan Bekooij in januari aan Villamedia.
Het ministerie besloot tot een tijdelijke voortzetting: bij incidenten waarbij de brandweer of politie wordt opgeroepen, zullen journalisten nog steeds een persalarm ontvangen. Echter, voor meldingen waarbij de ambulance wordt ingezet, geldt dit niet langer.
Bekooij kan zijn werk als 112-verslaggever voorlopig blijven doen. ‘In Hollands-Midden zijn gelukkig (nog) geen veranderingen.’ Ook journalisten uit Noord-Brabant en Groningen laten weten dat het persalarm ongewijzigd is en zijn daarmee tevreden. Maar er heerst ook onzekerheid omdat het om een tijdelijke voortzetting gaat.
Permanente oplossing: speciale perskaart
Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is deze voortzetting tijdelijk tot er een goed alternatief is gevonden. Tijdens een ‘hackathon’ georganiseerd door het ministerie werd door een meerderheid van de werkgroepen - bestaande uit vertegenwoordigers vanuit de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance), veiligheidsregio’s, de media en juristen - geopperd om alleen journalisten met een accreditatie, oftewel een speciale perskaart, toegang te verlenen tot het persalarm.
Aan deze permanente oplossing wordt volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning bij het ministerie nog steeds gedacht. ‘Het zal dan nog wel een jaar in beslag nemen om dat helemaal technisch en procedureel goed in elkaar te zetten.’ Tot die tijd verwacht de NVJ op de voortzetting als hoe die nu is. ‘Dat hebben we als garantie gevraagd en dat wordt ook bevestigd.’
Praat mee