— dinsdag 8 september 2020, 09:40 | 0 reacties, praat mee

‘Minister moet werking persalarm garanderen’

De 10 minuten vertraging in het alarmeren van de pers bij incidenten door de hulpdiensten moet definitief verdwijnen. Dat eisen het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ van minister Grapperhaus van Justitie. Ze willen in een gesprek met de minister om hem te doordringen van het belang.

Eind augustus bleek dat de politie eenzijdig het persalarm heeft aangepast. Incidenten werden met tien minuten vertraging doorgegeven aan journalisten die daardoor veelal te laat arriveerden.

Volgens de politie zou snelle aanwezigheid van journalisten tot problemen kunnen leiden, zonder dat werd aangegeven welke problemen. Ook ging de politie wel door met het delen van beelden van incidenten op social media.

Na protest van de NVJ en het Genootschap is de vertraging teruggedraaid, maar tegelijk hield de politie de mogelijkheid open het beleid op een later moment aan te passen.

in de brief aan de minister constateren Genootschap en NVJ dat de afspraken gezamenlijk zijn gemaakt en met instemming van de minister en dus niet zo maar eenzijdig kunnen worden aangepast. Zij vragen de minister om een bevestiging van het belang van de afspraken en een gesprek om een en ander kracht bij te zetten.

De brief aan de minister (.pdf)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.