banner festival 23

— dinsdag 7 juni 2022, 19:12 | 0 reacties, praat mee

NVJ: Goed dat NPO-ombudsman heldere uitspraak over ON heeft gegeven

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is tevreden over de 'heldere uitspraak' van de NPO-ombudsman ten aanzien van het onderzoek dat deze uitvoerde naar het handelen van omroep Ongehoord Nederland (ON). Uit dit onderzoek kwam onder andere naar voren dat ON de journalistieke code van de NPO heeft geschonden. Laatste wijziging: 8 juni 2022, 10:55

‘Het is belangrijk dat alle omroepen de journalistieke code van de NPO actief onderschrijven’, laat algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning aan Villamedia weten. ‘Ook is het belangrijk dat zij erop toeziet of dat ook daadwerkelijk wordt waargemaakt.’

Bruning zegt dat de NVJ daarnaast pleit voor een wettelijk vastgelegd redactiestatuut ‘om de journalistieke onafhankelijkheid te waarborgen’.

‘We zien dat dit in de praktijk bij sommige omroepen ook niet wordt toegepast. Zo is het van groot belang dat de rol van verenigings- en directiefuncties en hoofdredactionele functies strikt gescheiden worden. Bij meerdere omroepen, waaronder ON, is dat niet goed geregeld. Het zou goed zijn als dat in de nieuwe Mediawet wordt vastgelegd, dat hebben we al onder minister Arie Slob bepleit.’

‘Programma’s zijn geen open podium’
De ombudsman van de NPO, Margot Smit, liet dinsdag weten na onderzoek geconcludeerd te hebben dat verschillende publicaties van ON de journalistieke code van de publieke omroep hebben geschonden.

‘Journalistieke programma’s bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik. Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo’, schrijft ombudsman Margo Smit in haar conclusie.

Smit noemt onder meer schending van de code op het punt van betrouwbaarheid en daardoor het passief en actief bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie.

In journalistieke programma’s van ON wordt volgens de ombudsman ruimte gegeven aan aantoonbaar onjuiste informatie. Passief wanneer een presentator niet doorvraagt of aantoonbaar onjuiste informatie geuit door gasten niet tegenspreekt. Actief in eigen teksten van presentatoren of in reportages met aantoonbaar onjuiste opmerkingen en niet-bevraagde aantijgingen.

Lees ook: Ombudsman oordeelt: ‘publicaties Ongehoord Nederland schonden journalistieke code NPO’

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.