training eu starters

— donderdag 9 juni 2022, 15:10 | 0 reacties, praat mee

Arnold Karskens vindt Ombudsman belangrijke factor, maar hint op subjectief oordeel

© ANP/David Dam

Arnold Karskens, voorzitter van omroep Ongehoord Nederland (ON), heeft donderdag in een uitzending van Ongehoord Nieuws gereageerd op het rapport dat Ombudsman van de NPO Margo Smit over zijn omroep naar buiten heeft gebracht. "Het heeft wel wat reuring veroorzaakt", aldus Karskens. "Maar het snijdt geen hout, vind ik." Karskens stelt verder dat hij het instituut van Ombudsman "een belangrijke factor" in de democratie vindt. Hij geeft wel te kennen te worstelen met de persoon Smit. Laatste wijziging: 9 juni 2022, 15:27

“Zij heeft zich voordat we zijn toegetreden tot het omroepbestel al negatief over ons uitgelaten. We zien dat toch een klein beetje terug in die rapportage.”

Uit het rapport van de Ombudsman kwam dinsdag naar voren dat ON aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt en daarmee de journalistieke code van de NPO schendt. Het gaat dan onder meer om schending van de code op het punt van betrouwbaarheid en daardoor het passief en actief bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie. Ook wordt onjuiste informatie niet gecorrigeerd en worden meningen niet voldoende gescheiden van feitelijke informatie.

‘Ze spreekt over een patroon’
De voorzitter van ON zegt dat Smit geen voorbeelden kan geven van wanneer de omroep “onjuiste informatie” heeft verspreid. “Ze spreekt over een patroon. Als we naar het patroon toegaan zijn dat vaak meningen waar zij zich niet in kan vinden, zoals corona of over de oorlog in Oekraïne.” Karskens vraagt Smit ook een rapport te schrijven over alle andere omroepen en niet alleen over Ongehoord Nederland. “Leg dezelfde maatstaven aan voor ON, maar ook voor die andere omroepen. En kijk of er een verschil is in benadering. De resultaten zullen nog niet zo gek veel verschillen”, zegt hij.

Smit geeft in het rapport overigens wel een voorbeeld van onjuiste informatie.  In een uitzending van ON zegt de presentator: “Dat is toch ook gewoon raar? Ik bedoel er gaat geen enkele raffinaderij dicht. Tata Steel blijft gewoon open. Chemelot blijft gewoon bestaan. En dan pakken we de boeren aan die in feite het minst uitstoten”. De meest recente emissieregistratiedossiers geven aan dat de landbouw verantwoordelijk is voor de meeste ammoniakuitstoot, industrie en wegverkeer koploper bij de stikstofoxiden. In een totaaloverzicht scoort de landbouw boven afzonderlijke industrieën.

Lees ook: NVJ: Goed dat NPO-ombudsman heldere uitspraak over ON heeft gegeven

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.