— maandag 30 mei 2016, 09:11 | 0 reacties, praat mee

NTR reageert op Zwarte Piet-kritiek

Freek van Asperen / ANP

Omroep NTR heeft zich in een open brief in NRC verweerd tegen de kritiek dat het Sinterklaasjournaal niet snel genoeg afscheid neemt van Zwarte Piet.

Na het vertrek van twee pieten bij het NTR-programma Sinterklaasjournaal en een boze brief van ruim honderd schrijvers, programmamakers en andere bekende Nederlanders over Zwarte Piet stellen NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl de verandering tien jaar geleden al is ingezet. “Het gaat alleen nog over de manier waarop en vooral over de snelheid van die verandering.”

De NTR-directeuren wijzen erop dat het team van het Sinterklaasjournaal net als de rest van Nederland niet hetzelfde denkt over Zwarte Piet. De een wil een snellere verandering dan de ander. “Mensen die vasthouden aan Zwarte Piet zijn er in alle gradaties. Je kunt ze niet wegzetten als onverdraagzame en gekrenkte nationalisten. Ze zullen er vast tussen zitten, maar in meerderheid zijn het mensen die vinden dat er best iets mag veranderen.”

Ze geven ook diverse voorbeelden over hoe Zwarte Piet al is veranderd in de afgelopen jaren. En ze benadrukken ook dat nog onduidelijk is hoe het Sinterklaasjournaal dit jaar met de kwestie omgaat. “Er staat nog geen letter op papier, maar iedereen lijkt al zeker te weten welke kant het in 2016 op gaat.” Meer bij de NOS / NU.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.