— dinsdag 25 oktober 2016, 08:00 | 0 reacties, praat mee

RTL vervangt Zwarte Piet voor Schoorsteenpiet

Schoorsteenpiet met roetvegen - © RTL

In de uitzendingen van RTL tijdens het komende sinterklaasseizoen zal Zwarte Piet vervangen worden de Schoorsteenpiet, die alleen zwarte vegen op zijn gezicht heeft. De reacties op de aanpassing van RTL zijn verdeeld.

In een verklaring stelt het mediabedrijf dat Zwarte Piet niet meer in het tijdsbeeld past. “Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar.”

De VVD haalt hard uit naar RTL over het besluit Zwarte Piet te vervangen door pieten met roetvegen. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra: “Als je dingen wilt veranderen, doe het dan geleidelijk, en niet zo abrupt als RTL nu doet. Daarmee vermoord je het sinterklaasfeest.” Minister Asscher van Sociale Zaken is blij met het besluit en geeft complimenten.

Hoe de Pieten er in het Sinterklaasjournaal bij de publieke omroep zullen uitzien, is nog een verrassing. Een woordvoerder van de NTR bij de NOS wil geen tipje van de sluier oplichten. “Wacht maar op de eerste uitzending op 9 november”, zegt ze.

Wel verwijst de woordvoerder naar een eerdere verklaring, waarin de NTR-directeuren veranderingen in het uiterlijk van Zwarte Piet “evident en vanzelfsprekend” noemen.

Bekijk meer van

Zwarte Piet RTL NTR

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.