e learning nvj

— vrijdag 4 juni 2021, 08:15 | 1 reactie, praat mee

NRC kon maandenlang niet adverteren op Google vanwege ‘zwarte lijst’

© AFP / Robyn Beck

Google heeft de website van dagblad NRC jarenlang op een zwarte lijst voor adverteerders gezet. Op websites die op die lijst staan mag van Google niet worden geadverteerd. NRC kwam daar in februari per toeval achter, toen NRC.nl geen advertenties meer kon plaatsen via het platform van Google.

Dat zegt Dominic Stas, algemeen directeur Media bij de krant. Nadat NRC in februari bij Google vroeg om een verklaring, kwam het internetbedrijf in mei met de melding dat de nieuwssite op de zwarte lijst stond.

Google plaatste NRC.nl op de lijst omdat de site vaker dan gemiddeld bezig houdt met gevoelige onderwerpen. Het internetbedrijf verwijst daarbij onder andere naar artikelen die betrekking hebben op dood, extremisme en geweld. Daarnaast werd NRC.nl door Google gezien als “nieuw domein”, terwijl de website van NRC al sinds 1995 bestaat.

De advertentieblokkade is volgens Google inmiddels opgeheven. Stas zegt pas tevreden te zijn als er ook op langere termijn geen problemen meer zijn met het advertentieplatform van het bedrijf. Hij noemt het onaanvaardbaar dat Google de relatie tussen NRC.nl en adverteerders heeft verstoord met de zwarte lijst. Volgens hem is het nieuwsmedium dankzij de blokkade tienduizenden euro’s aan omzet misgelopen.

Bekijk meer van

NRC Google Dominic Stas

Praat mee

1 reactie

Alexander Reijersen, 7 juni 2021, 22:04

Het blijkt maar weer eens dat Google de “creepy line” allang voorbij is als het gaat om te bepalen wie er wel en wie niet via hen geld mag verdienen. Trouwens, als de privacy van je lezers je iets waard is, laat je Ad Sense van Google lekker buiten je organisatie. Geld is ook niet alles.

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.