word actief nvj klein

— donderdag 19 april 2018, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Google moet verwijzingen naar NRC-stuk uit de index halen

AFP

Google moet een verwijzing naar een artikel van NRC Handelsblad uit de index halen, omdat het volgens de rechter 'evident strafrechtelijke persoonsgegevens' bevat van een man die in 2008 is veroordeeld voor een relatief licht vergrijp, dat met 80 uur werkstraf werd bestraft. Laatste wijziging: 7 mei 2018, 10:07

Die straf heeft de klager voldaan. De man diende sinds 2016 regelmatig verwijderverzoeken bij Google in, op basis van het Europese vergeetrecht. Google weigerde echter de verwijzingen weg te halen. Het stuk vermeldt de volledige naam van de man, die artiestenmanager in de muziekindustrie is, meldt Emerce.

De rechter vindt dat er voldoende zwaarwegend belang is om Google op te dragen in totaal elf verwijzingen te verwijderen. De rechter vindt dat de man niet als publiek figuur kan worden aangemerkt, ongeacht of hij tal van beroemdheden heeft bijgestaan. Hij zocht zelf nooit de publiciteit en speelde geen publieke rol.

Ook vindt de rechter dat Google wat betreft (het vindbaar maken van) strafrechtelijke persoonsgegevens zijn plaats moet kennen. “Google is immers niet een orgaan dat krachtens de wet is belast met de toepassing van het strafrecht, en evenmin een verantwoordelijke die over de onderhavige publicaties de beschikking heeft verkregen krachtens de Wet politiegegevens of de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens”, aldus het vonnis van afgelopen februari, dat vorige week officieel werd gepubliceerd.

Eerder deze week moest Google in Engeland ook verwijzingen verwijderen naar berichten over de veroordeling van een zakenman, die een half jaar cel kreeg opgelegd.

Bekijk meer van

NRC Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.