Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— zaterdag 15 oktober 2022, 07:03 | 1 reactie, praat mee

NRC: Journalisten worden door inlichtingendiensten systematisch als bron, informant of spion geronseld

© Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) lijven systematisch journalisten als bron, informant of zelfs spion in. Dat schrijft onderzoeksjournalist Joep Dohmen in NRC. Dat gebeurt ook als deze samenwerking voor problemen kan zorgen, bijvoorbeeld voor journalisten die in het Midden-Oosten werken. Laatste wijziging: 15 oktober 2022, 07:20

NRC sprak met 32 journalisten die in bepaalde gebieden werken of over specifieke onderwerpen schrijven waar de inlichtingendiensten in grote mate geïnteresseerd in zijn.

De helft van de ondervraagden zou wel eens een verzoek hebben gekregen van een van de veiligheidsdiensten. Enkele journalisten gaven aan dat de diensten bereid waren om een financiële vergoeding uit te keren.

Een intern AIVD-document dat NRC, via Publeaks, inzag vormde de opmaat voor het onderzoek van de krant. In het gelekte document staan namen van 21 „bronnen en agenten”. Daaronder bevinden zich ook acht journalisten. De AIVD zegt onderzoek te willen gaan doen naar het lek.

Als het aan Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), ligt komt er een verbod voor inlichtingendiensten om journalisten te werven: “Het moet in de instructies aan de AIVD en MIVD worden opgenomen, net zoals dat nu al geldt voor het bespioneren van journalisten.”

Bekijk meer van

MIVD AIVD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 15 oktober 2022, 15:52

Dit was al in mijn jonge jaren zo dus niet zo vreemd.
Helaas zorgt en draagt het er wel bij dat men de journalist niet meer kan vertrouwen waardoor u en andere journalisten als potentiële informanten van de overheid worden gezien.
Iets wat de journalistiek nu net niet meer kan gebruiken om dat men een deel van deze beroepsgroep als onbetrouwbaar is gaan zien die voor de overheid op diens verzoek alles in de openbaarheid kan brengen het zij via internet, gedrukte media of en die wordt nog het minst serieus genomen de omroepen waaronder de NOS .
Jammer maar helaas deels waar

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.