NRC: Journalisten worden door inlichtingendiensten systematisch als bron, informant of spion geronseld

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) lijven systematisch journalisten als bron, informant of zelfs spion in. Dat schrijft onderzoeksjournalist Joep Dohmen in NRC. Dat gebeurt ook als deze samenwerking voor problemen kan zorgen, bijvoorbeeld voor journalisten die in het Midden-Oosten werken.
NRC sprak met 32 journalisten die in bepaalde gebieden werken of over specifieke onderwerpen schrijven waar de inlichtingendiensten in grote mate geïnteresseerd in zijn.
De helft van de ondervraagden zou wel eens een verzoek hebben gekregen van een van de veiligheidsdiensten. Enkele journalisten gaven aan dat de diensten bereid waren om een financiële vergoeding uit te keren.
Een intern AIVD-document dat NRC, via Publeaks, inzag vormde de opmaat voor het onderzoek van de krant. In het gelekte document staan namen van 21 „bronnen en agenten”. Daaronder bevinden zich ook acht journalisten. De AIVD zegt onderzoek te willen gaan doen naar het lek.
Als het aan Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), ligt komt er een verbod voor inlichtingendiensten om journalisten te werven: “Het moet in de instructies aan de AIVD en MIVD worden opgenomen, net zoals dat nu al geldt voor het bespioneren van journalisten.”
Praat mee
1 reactie
photopress, 15 oktober 2022, 15:52
Dit was al in mijn jonge jaren zo dus niet zo vreemd.
Helaas zorgt en draagt het er wel bij dat men de journalist niet meer kan vertrouwen waardoor u en andere journalisten als potentiële informanten van de overheid worden gezien.
Iets wat de journalistiek nu net niet meer kan gebruiken om dat men een deel van deze beroepsgroep als onbetrouwbaar is gaan zien die voor de overheid op diens verzoek alles in de openbaarheid kan brengen het zij via internet, gedrukte media of en die wordt nog het minst serieus genomen de omroepen waaronder de NOS .
Jammer maar helaas deels waar