training eu starters

— zondag 4 juni 2023, 15:46 | 0 reacties, praat mee

NPO zet met nieuwe Journalistieke Code in op meer transparantie - geen tekst opgenomen over racisme

De NPO krijgt per 1 juli een nieuwe Journalistieke Code. Dat heeft het College van Omroepen bekendgemaakt. De code bestaat uit een verzameling afspraken over journalistieke integriteit waar alle medewerkers en redacties van de publieke omroep zich aan moeten houden. Laatste wijziging: 4 juni 2023, 15:55

Het manifest biedt het publiek ook inzage in de werkwijze en normen van de diverse Hilversumse redacties. Het zijn ook de regels die de NPO-Ombudsman gebruikt om klachten over programma’s te toetsen.

De omroepen, hoofdredacteuren en NPO-bazen overlegden een jaar over de nieuwe code. Een van de belangrijkste veranderingen is dat de code voortaan niet meer alleen geldt voor nieuws- en actualiteitenprogramma’s, maar ook voor uitzendingen in de genres sport en educatie. “Bepaalde definities zijn nu beter verwoord”, legt mediadirecteur Willemijn Francissen van de NTR uit.

“Het gaat bijvoorbeeld om hoe een bron wordt gedefinieerd, of wat we onder privacy verstaan. We hopen nu dat het publiek beter snapt wat onze mores en richtlijnen zijn.”

Geen tekst over racisme en discriminatie
In de nieuwe Journalistieke Code is geen tekst opgenomen over racisme en discriminatie. De Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme had hier wel op aangedrongen naar aanleiding van een rapport van de ombudsman van de NPO over Ongehoord Nederland. De Ombudsman concludeerde dat op basis van de huidige code niet getoetst kan worden of een item racistisch is of niet.

“We hebben er wel over gesproken”, legt Francissen uit. “Maar de definitie of iets racistisch is, gaat niet over journalistiek handelen.”

Wel staat in de code dat het vermelden van zaken als etnische afkomst, geaardheid of religie alleen gepast is wanneer dit relevant is voor een onderwerp of item. De Journalistieke Code is unaniem aangenomen door alle omroepen, inclusief Ongehoord Nederland. De aspirant-omroep van Arnold Karskens kreeg het afgelopen jaar twee sancties opgelegd omdat de NPO constateerde dat hun programma’s niet voldoen aan de Journalistieke Code. Daarnaast kreeg ON! een sanctie opgelegd omdat de omroep volgens de NPO niet goed samenwerkt.

Bekijk meer van

NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.