— donderdag 17 september 2020, 13:31 | 0 reacties, praat mee

NPO budgetaanvraag van 824 miljoen euro; te maken kosten in 2021 veel hoger

De Nederlandse Publieke Omroep heeft voor volgend jaar een budgetaanvraag van 824 miljoen euro ingediend, blijkt uit de onlangs verschenen begroting. Laatste wijziging: 17 september 2020, 14:24

De publieke omroep zegt schade op te lopen door crisismaatregelen: onder meer grote evenementen waarin al was geïnvesteerd, zoals het Songfestival of de Olympische Spelen zijn uitgesteld. Ook zijn programma’s die voor 2021 waren voorzien, zoals documentaires, reisprogramma’s en dramaproducties door het coronavirus op andere manieren gemaakt moeten worden. Dat zal hogere kosten met zich meebrengen, schrijft de NPO.

In 2021 verwacht de NPO 1,014 miljard aan kosten te zullen maken. “Tevens is sprake van een aanzienlijke daling van Ster-inkomsten”, aldus de NPO in het begrotingsrapport voor 2021. De omroep kreeg onlangs voor kosten die het moest maken in het kader van coronavirus een extra bijdrage van 19 miljoen.

De publieke omroep zou sinds 2019 al structureel 50 miljoen euro bespaard op de programma- en organisatiekosten. Het NPO-bestuur vraagt van de politiek ‘rust en zekerheid’ op het gebied van de financiën.

“De afgelopen jaren was er te vaak onduidelijkheid over de hoogte van de vaste jaarlijkse bijdrage vanuit de overheid”, stelt de NPO. De onzekerheid wordt vergroot door voornemens om reclame op de publieke zenders te beperken, wat het belang van “een passend niveau van structurele financiering” vergroot.

Nederlands Media Nieuws (NMM) becijferde op basis van de NPO-gegevens dat een Nederlands huishouden jaarlijks 117 euro betaalt voor alle publieke omroepactiviteiten - inclusief die van de RPO - plus afdracht aan kabelgiganten.

Bekijk meer van

Ster NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.