— woensdag 14 oktober 2015, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Nominaties Big Brother Awards 2015 bekend

Bits of Freedom

De nominaties voor de Big Brother Awards zijn bekend. De grootste privacyschenders zijn dit jaar verzekeraar Achmea, softwaregigant Microsoft en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk. De uitreiking van de Award is op 28 oktober in de de Stadsschouwburg Amsterdam. Laatste wijziging: 14 oktober 2015, 09:09

Achmea is genomineerd omdat het een plan lanceerde voor premiekorting in ruil voor gedetailleerd inzicht in het leven van de verzekerde. De prijsdruk betekent volgens organisator Bits of Freedom dat het lastig wordt voor mensen om zich tegen deelname te verzetten: de wens tot privacy komt Achmea-klanten letterlijk duur te staan.

Microsoft is genomineerd vanwege de introductie van Windows 10, waar in de standaardinstellingen bijna alle activiteit in het besturingssysteem wordt doorgebriefd aan het bedrijf. In één klap probeert Microsoft haar privacyschendende achterstand ten opzichte van Google en Facebook in te halen”, meent Bits of Freedom. Het gebrek aan duidelijke uitleg welke persoonlijke informatie nu precies wordt verstuurd en gedeeld met adverteerders maakt de privacyschending alleen maar erger, aldus de organisatie.

Minister Plasterk krijgt de nominatie vanwege de nieuwe afluisterwet, waar een omvangrijke online consultatieronde voor werd gehouden. Diverse organisaties en maatschappelijke instellingen reageerden en leverden stevige kritiek, maar Plasterk negeert alle opmerkingen en sleutelt verder aan zijn vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bits of Freedom: “Het publiek vraagt zich af hoe Plasterk van academicus en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een volwaardig opvolger van ‘Big Brother Opstelten’ is geworden.”

Tijdens de uitreiking op 28 oktober is ook Oostenrijker Max Schrems aanwezig. Schrems vocht met social media-gigant Facebook tot aan het Europees Hof van Justitie over het gebruik van zijn data - hetgeen resulteerde in opschorting van een cruciaal data-uitwisselingsprogramma dat de Europese Commissie met de Verenigde Staten had afgesproken. Het Hof constateerde dat er eigenlijk geen garantie bestaat dat informatie uit handen van de Amerikaanse overheid blijft - en daarmee is het zogeheten Safe Harbor-programma helemaal niet veilig.

Stemmen kan via deze pagina tot één minuut voor middernacht op 27 oktober.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.