persveilig seminar

— donderdag 2 juni 2022, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Nobelprijswinnaar Dmitry Muratov veilt vredesmedaille voor OekraÏne

Muratov tijdens een conferentie op de Internationale Dag van de Persvrijheid in Genève. Hij wil zijn Nobel-medaille en prijzengeld aan goede doelen besteden. | AFP

De Russische journalist en hoofdredacteur van dagblad Novaya Gazeta Dmitri Muratov heeft aangekondigd dat hij zijn medaille van de vorig jaar toegekende Nobelprijs voor de Vrede gaat veilen. De opbrengst zal worden besteed aan Oekraïense humanitaire hulp. Laatste wijziging: 2 juni 2022, 09:17

De bijna half miljoen euro aan Nobel-prijzengeld wil Muratov daarnaast aan diverse goede doelen besteden.

Muratov, hoofdredacteur van het in Rusland niet langer actieve dagblad Novaya Gazeta, zegt in de New York Times dat de vluchtelingenstroom die op gang gekomen is door de Russische invasie “feitelijk een Derde Wereldoorlog” betekent.

De werkomstandigheden binnen Rusland zijn voor Muratov zwaar. Zijn dagblad stopte na meerdere waarschuwingen vanuit de overheid, op basis van nieuwe wetgeving waarbij refereren aan de oorlog in Oekraïne als een oorlog forse celstraffen kan opleveren. In april werd Muratov tijdens een treinreis vanuit Moskou aangevallen met rode verf.

De medaille gaat op 20 juni onder de hamer bij een veilinghuis in New York. De opbrengst gaat naar UNICEF, voor humanitaire bijstand voor Oekraïne. Het veilinghuis verwacht dat de medaille meerder miljoenen dollars oplevert.

Tegenover de New York Times zegt Muratov geïnspireerd te zijn door de Deense wetenschapper Niels Bohr, die in 1939 zijn medialle voor de Nobelprijs voor de Natuurkunde veilde, nadat Sovjet-Rusland een oorlog tegen Finland begon.

Novaya Gazeta startte in april een editie buiten Rusland. De krant door een over Europa verspreide redactie samengesteld. Hoofdredacteur Kirill Martynov geeft leiding aan deze Europese editie. Martynov zei bij lancering dat hervatting van het werk in Moskou een belangrijk doel is.

Bekijk meer van

Novaya Gazeta Dmitry Muratov

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.