persveilig seminar

— maandag 5 september 2022, 11:02 | 0 reacties, praat mee

Russische rechtbank trekt vergunning van Novaya Gazeta in

Dmitry Muratov, hoofdredacteur van Novaya Gazeta. - © AFP

Een Russische rechtbank heeft maandag de vergunning van oppositiekrant Novaya Gazeta ingetrokken, meldt persbureau Reuters. Laatste wijziging: 5 september 2022, 12:06

Volgens het persbureau betekent het intrekken van de vergunning effectief dat het Novaya Gazeta onmogelijk maakt om binnen Rusland te publiceren. De rechtszaak bij de rechtbank in Moskou werd aangespannen door de Russische mediawaakhond Rozkomnadzor, dat meent dat het dagblad niet voldoet aan eisen over openbaarheid over de eigendomsstructuur van de krant.

‘Dit is een dom en puur politiek besluit’, laat hoofdredacteur Dmitry Muratov maandagochtend weten op de website van de krant. ‘Er zijn geen juridische gronden voor deze beslissing’, aldus de hoofdredacteur. De krant zal in beroep gaan tegen de beslissing.

Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne week de krant uit naar Europa, waar het nu publiceert onder de naam ‘Novaya Gazeta Europe’, om zo de strenge Russische (media)wetgeving te omzeilen. In het voorjaar van dit jaar kreeg Novaya Gazeta al een waarschuwing van de mediawaakhond omdat het in publicaties niet duidelijk zou maken dat de krant een ‘buitenlands agent’ zou zijn.

In 2021 ontving Dmitry Muratov een Nobelprijs voor de Vrede naar aanleiding van zijn werk als hoofdredacteur. Novaya Gazeta was jarenlang eén van de weinig resterende onafhankelijke en regeringskritische kranten in Rusland. De krant werd in 1993 opgericht, mede mogelijk gemaakt door het prijzengeld dat de voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov won met zijn Nobelprijs voor de Vrede. In de loop der jaren zijn verschillende prominente journalisten van de krant vermoord. Anna Politkovskaya, die naam maakte door haar onderzoek naar de misstanden van het Russische leger bij de oorlog in Tsjetsjenië, werd in 2006 dood aangetroffen in de lift van haar flat in Moskou. Journalist Yuri Shchekochikhin werd kort voordat hij in 2003 naar de VS wilde vertrekken waarschijnlijk vergiftigd door de Russiche geheime dienst. Journalist Anastasia Baburova werd in 2009 neergeschoten in Moskou. In alle gevallen vervolgde het Russische OM verschillende verdachten van deze moorden, maar volgens critici waren dit alle drie ‘showprocessen’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.