NVJ compleet lid

— vrijdag 3 januari 2020, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Meer gemeentes over op ‘ja/ja-sticker’

Meer gemeentes over op ‘ja/ja-sticker’
© Foto: ANP / Sander Koning

Na Amsterdam binden meer gemeentes de strijd aan tegen ongeadresseerd drukwerk. Met ingang van deze week ontvangen huishoudens in Utrecht, Rotterdam, Tilburg en Haarlem geen drukwerk meer als dat niet specifiek aan hen geadresseerd is. Inwoners van die gemeentes die nog wel folders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen, kunnen dat vanaf nu aangeven door een zogenoemde ‘ja/ja-sticker’ op de brievenbus te plakken. Laatste wijziging: 3 januari 2020, 09:07

Sinds de jaren negentig kunnen huishoudens in het hele land ongeadresseerd drukwerk weigeren door een ‘nee/nee-sticker’ op de brievenbus te plakken. Met zo’n sticker worden ook huis-aan-huisbladen geweerd. De genoemde gemeentes draaien dat nu om: alleen bij woningen met een ja/ja-sticker mogen reclame en huis-aan-huisbladen worden bezorgd.

In Amsterdam heeft de invoering van de ja/ja-sticker gezorgd voor een halvering van het aantal verspreide folders, waarvan er veel ongelezen in de papierbak verdwijnen. Anders dan in Amsterdam, waar huis-aan-huisbladen nog wél bezorgd worden bij woningen zonder ja/ja-sticker, worden deze in Utrecht niet meer standaard in alle brievenbussen gestoken.

Dat kwam Utrecht op kritiek te staan van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De beroepsvereniging vreest dat de journalistieke functie van huis-aan-huisbladen onder druk komt te staan. Ook Den Haag is bezig met de invoering van een ja/ja-sticker. Vanaf april mogen in die gemeente geen reclamefolders meer bezorgd worden bij adressen zonder zo’n sticker. De maatregel geldt in Den Haag niet voor huis-aan-huisbladen.

Lees ook: Het zit de huis-aan-huisbladen niet mee

Bekijk meer van

huis-aan-huisbladen

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.