Nieuwszender Russia Today staakt activiteiten in Duitsland en Frankrijk na nieuwe sancties

Nieuwszender Russia Today (RT), sinds vorig jaar al onderwerp van sancties binnen de Europese Unie, staakt alle journalistieke activiteiten van RT Duitsland in het land. Vorige maand deed RT binnen Frankrijk hetzelfde. RT zegt te betreuren dat het tot die stap wordt gedwongen door "repressieve beperkingen op de pers en mediavrijheden".
Binnen het negende pakket maatregelen van de EU, dat eind vorig jaar van kracht werd, werden nog eens vier Russische zenders gesanctioneerd: NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV en Pervyi Kanal.
De Europese Unie stelt dat RT en de andere betroffen zenders een cruciale rol spelen in het verspreiden van desinformatie en Kremlin-propaganda.
Het betekent niet dat er geen op Frankrijk of Duitsland gerichte RT-programmering meer is. Directeur RT Duitsland Dinara Toktosunova schrijft op haar Telegram-kanaal dat RT nu buiten de EU uitzendingen verzorgt.
Frankrijk legde onder de nieuwe sancties beslag op bezittingen van RT. Afgelopen zomer verloor RT Frankrijk een rechtszaak rondom de legaliteit van het uitzendverbod.
De zender besloot daarop alle journalistieke activiteiten te staken. Nu volgt ook de Duitse tak van RT. De organisatie was al minder actief in Europa, na de eerste sancties in maart 2022.
Rusland sluit strafmaatregelen tegen Franse nieuwsorganisaties niet uit.
Het besluit om RT, persbureau Sputnik en diverse andere zender binnen de Europese Unie te verbieden is niet onomstreden. Er loopt een rechtszaak over het besluit van de Europese Commissie.
Vakvereniging NVJ stelde dat het niet aan een staat is om nieuwszenders te blokkeren, ongeacht afkomst en boodschap. “Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht dat we met zijn allen moeten willen koesteren”, stelde secretaris Thomas Bruning vorig jaar maart.
De vakorganisatie krijgt binnen de eigen gelederen kritiek op de steun aan de Europese rechtszaak om de blokkade van Russische zenders ongedaan te maken. “Als politieke leiders, zonder borging vanuit de nationale parlementen mogen gaan bepalen wat ze als desinformatie beschouwen, betreden we gevaarlijk terrein”, reageerde Bruning.
Praat mee