training eu starters

— dinsdag 7 februari 2023, 10:25 | 0 reacties, praat mee

Nieuwszender Russia Today staakt activiteiten in Duitsland en Frankrijk na nieuwe sancties

RT-hoofdredacteur Margarita Simonyan kreeg op 20 december een erepenning uitgereikt door president Poetin, voor haar bijdragen aan de Russische staat. | Mikhael Klimentyev / EPA / Kremlin

Nieuwszender Russia Today (RT), sinds vorig jaar al onderwerp van sancties binnen de Europese Unie, staakt alle journalistieke activiteiten van RT Duitsland in het land. Vorige maand deed RT binnen Frankrijk hetzelfde. RT zegt te betreuren dat het tot die stap wordt gedwongen door "repressieve beperkingen op de pers en mediavrijheden". Laatste wijziging: 7 februari 2023, 13:05

Binnen het negende pakket maatregelen van de EU, dat eind vorig jaar van kracht werd, werden nog eens vier Russische zenders gesanctioneerd: NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV en Pervyi Kanal.

De Europese Unie stelt dat RT en de andere betroffen zenders een cruciale rol spelen in het verspreiden van desinformatie en Kremlin-propaganda.

Het betekent niet dat er geen op Frankrijk of Duitsland gerichte RT-programmering meer is. Directeur RT Duitsland Dinara Toktosunova schrijft op haar Telegram-kanaal dat RT nu buiten de EU uitzendingen verzorgt.

Frankrijk legde onder de nieuwe sancties beslag op bezittingen van RT. Afgelopen zomer verloor RT Frankrijk een rechtszaak rondom de legaliteit van het uitzendverbod.

De zender besloot daarop alle journalistieke activiteiten te staken. Nu volgt ook de Duitse tak van RT. De organisatie was al minder actief in Europa, na de eerste sancties in maart 2022.

Rusland sluit strafmaatregelen tegen Franse nieuwsorganisaties niet uit.

Het besluit om RT, persbureau Sputnik en diverse andere zender binnen de Europese Unie te verbieden is niet onomstreden. Er loopt een rechtszaak over het besluit van de Europese Commissie.

Vakvereniging NVJ stelde dat het niet aan een staat is om nieuwszenders te blokkeren, ongeacht afkomst en boodschap. “Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht dat we met zijn allen moeten willen koesteren”, stelde secretaris Thomas Bruning vorig jaar maart.

De vakorganisatie krijgt binnen de eigen gelederen kritiek op de steun aan de Europese rechtszaak om de blokkade van Russische zenders ongedaan te maken. “Als politieke leiders, zonder borging vanuit de nationale parlementen mogen gaan bepalen wat ze als desinformatie beschouwen, betreden we gevaarlijk terrein”, reageerde Bruning.

Bekijk meer van

Russia Today Oekraïne

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.