banner festival 23

— woensdag 15 december 2021, 14:44 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe regering presenteert ambitieuze mediaparagraaf in coalitie-akkoord

Het nieuwe beoogde kabinet schreef een ambitieuze media-paragraaf in hun coalitie-akkoord. | ANP

Partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie maken binnen het coalitieakkoord structureel 30 miljoen euro vrij voor investeringen in de (regionale) media. "Persvrijheid is onmisbaar voor een goed functionerende democratie", aldus de partijen. Om Nederlandse media weerbaarder te maken tegen "veelal buitenlandse" ondernemingen wordt de Mededingingswet gemoderniseerd. Laatste wijziging: 16 december 2021, 08:50

De partijen willen de strijd tegen desinformatie en nepnieuws voortzetten en erkennen dat bedreigingen en intimidatie richting journalisten toeneemt. “We staan pal voor onze persvrijheid. We werken daarom aan een veilig klimaat waarin journalisten hun belangrijke werk kunnen doen”, schrijven de partijen.

Om de onafhankelijkheid van regionale en lokale journalistiek te vergroten wordt financiering uit het Gemeentefonds gehaald en overgeheveld naar een landelijke financiering. Verder wordt - niet nader geduid - “extra” geïnvesteerd in lokale journalistiek. “We breiden het budget voor onderzoeksjournalistiek uit”, aldus de partijen.

Het nieuwe kabinet wil streamingsdiensten die in Nederland actief zijn verder een investeringsverplichting opleggen en wordt reclame op de lineaire kanalen van de publieke omroep ‘stapsgewijs’ verminderd. Publieke en private mediapartijen moeten snel meer kunnen samenwerken.

Er worden verder nieuwe toelatings- en verantwoordingscriteria vastgesteld voor omroepen, naast voorwaarden voor ledenaantallen. Zo moet “de maatschappelijke worteling en kwaliteit van omroepen” beter worden geborgd. Meer in het Coalitie-akkoord 2021-2025 [.pdf]

Bekijk meer van

Den Haag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.