Nieuwe regering presenteert ambitieuze mediaparagraaf in coalitie-akkoord

Partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie maken binnen het coalitieakkoord structureel 30 miljoen euro vrij voor investeringen in de (regionale) media. "Persvrijheid is onmisbaar voor een goed functionerende democratie", aldus de partijen. Om Nederlandse media weerbaarder te maken tegen "veelal buitenlandse" ondernemingen wordt de Mededingingswet gemoderniseerd.
De partijen willen de strijd tegen desinformatie en nepnieuws voortzetten en erkennen dat bedreigingen en intimidatie richting journalisten toeneemt. “We staan pal voor onze persvrijheid. We werken daarom aan een veilig klimaat waarin journalisten hun belangrijke werk kunnen doen”, schrijven de partijen.
Om de onafhankelijkheid van regionale en lokale journalistiek te vergroten wordt financiering uit het Gemeentefonds gehaald en overgeheveld naar een landelijke financiering. Verder wordt - niet nader geduid - “extra” geïnvesteerd in lokale journalistiek. “We breiden het budget voor onderzoeksjournalistiek uit”, aldus de partijen.
Het Nieuwe kabinet gaat fors investeren in de lokale journalistiek. Dat is vooral ook goed nieuws voor de lokale democratie. De publieke lokale omroepen staan klaar om die belangrijke opdracht uit het regeerakkoord uit te gaan voeren.
— Marc Visch (@marcvisch) December 15, 2021
Het nieuwe kabinet wil streamingsdiensten die in Nederland actief zijn verder een investeringsverplichting opleggen en wordt reclame op de lineaire kanalen van de publieke omroep ‘stapsgewijs’ verminderd. Publieke en private mediapartijen moeten snel meer kunnen samenwerken.
Er worden verder nieuwe toelatings- en verantwoordingscriteria vastgesteld voor omroepen, naast voorwaarden voor ledenaantallen. Zo moet “de maatschappelijke worteling en kwaliteit van omroepen” beter worden geborgd. Meer in het Coalitie-akkoord 2021-2025 [.pdf]
Praat mee