— donderdag 28 januari 2021, 16:15 | 0 reacties, praat mee

Geertjan Lassche Journalist van het Jaar 2020

© Duco de Vries

Geertjan Lassche is donderdagmiddag uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2020. De redactie en redactie-adviesraad van Villamedia geven hem de titel voor het bedenken en maken van het BNNVARA-programma Frontberichten, waarmee hij Nederland afgelopen voorjaar kennis liet maken met de rauwe werkelijkheid van de corona-epidemie. Laatste wijziging: 29 januari 2021, 07:56

Lassche bedacht het format voor Frontberichten kort na het uitbreken van het coronavirus. Zijn journalistieke projecten waren stilgevallen en hij zat, net als de rest van Nederland, noodgedwongen thuis. Door mensen in de vuurlinie te vragen om te gaan filmen, bracht hij Nederland in 53 afleveringen aan het bed van doodzieke coronapatiënten op de momenten dat zelfs familie er niet bij mocht zijn.

‘De prijs is voor hem, en daarmee impliciet ook voor het team dat het programma maakte en de zorgmedewerkers die
 hun vlogs instuurden’, staat in het juryrapport. ‘Gezamenlijk lieten zij zien waartoe journalistiek in staat is, wat de meerwaarde van journalistiek is. Daar komen waar de crisis echt plaatsvindt, waar de strijd wordt gestreden, waar we kennis van moeten nemen om de situatie goed te kunnen inschatten. Frontberichten is een op-en-top journalistiek programma dat in crisistijd van een groot nadeel, de journalist kon er niet bij zijn, een voordeel wist te maken.’

Lees ook: Journalist van het Jaar Geertjan Lassche: kansen zien en vertrouwen winnen

Lassche werd donderdagmiddag gehuldigd in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Hij ontving het beeldje dat bij de titel hoort, gemaakt door de Haagse kunstenaar Loek Bos, uit handen van Arie Slob, demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. De uitreiking vond, vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, plaats zonder publiek, maar was online te volgen via een livestream. De uitzending is terug te zien op Villamedia.nl.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de Journalist van het Jaar werd ook de Afstudeerprijs Villamedia uitgereikt, die jaarlijks de afstudeerproductie bekroont die in het voorbije jaar het meest blijk heeft gegeven van journalistiek talent. Dit jaar was dat de masterscriptie ‘Blinde Vlekken’ van Charlotte Klein, over het diversiteitsbeleid van Nederlandse media.

Villamedia kiest sinds 2006 jaarlijks de Journalist van het Jaar. Eerdere winnaars zijn onder anderen Joris Luyendijk, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg, Bas Haan en de duo’s Joop Bouma en Jet Schouten, Eric Smit en Kim van Keken en Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis. De jury van de Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia, aangevuld met vaste medewerkers van de titel en de redactie-adviesraad. Daarin zitten onder anderen Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen en Tonie van Ringelestijn.

De Journalist van het Jaar wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag. De gemeente is verheugd dat de prijs na een aantal jaar weer terug is in ‘de stad van Vrede en Recht, die opkomt voor het belang van vrije en onafhankelijke journalistiek’.

Lees ook:
Journalist van het Jaar Geertjan Lassche: kansen zien en vertrouwen winnen
De wereld ligt open voor Afstudeerprijswinnaar Charlotte Klein

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.