persveilig seminar

— maandag 2 september 2019, 09:08 | 0 reacties, praat mee

NPO wil extra geld uit Den Haag voor Songfestival, kabinet afwijzend

Duncan Laurence, de Nederlandse winnaar van het Eurovisie Songfestival, op het podium - © Sander Koning / ANP

Het Eurovisie Songfestival komt volgend jaar naar Nederland en de publieke omroep hoopt dat het kabinet zal bijspringen om de kosten te betalen. Maar Den Haag ziet dat niet zitten. Laatste wijziging: 3 september 2019, 10:03

Shula Rijxman (NPO) zei vrijdagavond bij de talkshow van Jinek: “Het Eurovisiesongfestival is een feest van en voor Nederlanders. Het geld zullen we dan ook aan Den Haag gaan vragen.” Het gaat daarbij om een extra bijdrage van tussen de 15 en 20 miljoen euro.

Maar het kabinet is niet happig de rekening op te pakken. Premier Mark Rutte zei dit voorjaar al dat de NPO niet hoeft te rekenen op extra geld van de overheid om het Eurovision Songfestival te organiseren.

Een woordvoerder van Rutte benadrukt dat er geen formeel verzoek ligt en dat het bidbook voor het Songfestival pas zaterdag openbaar is geworden. “Het is dan straks aan minister Slob om te zeggen wat er eventueel mogelijk is.”

Met zijn onverwacht snelle en stellige reactie verraste Rutte het ministerie van Onderwijs, stellen ingewijden aan het AD. De ministers Slob (Media) en Ingrid van Engelshoven (Cultuur) hadden een meer genuanceerde reactie voorbereid, die destijds niet naar buiten kwam. Minister Slob zou een rijksbijdrage niet afkeuren.

Al is er nu in de Tweede Kamer ook nog niet veel enthousiasme te bespeuren. CDA’er Harry van der Molen vond de reactie van Rutte in mei ‘wat te gemakkelijk’. “Maar nu met een vinger in de lucht zeggen ‘doe maar 15 of 20 miljoen’ is óók te gemakkelijk.” D66 zou graag een begroting willen zien en ChristenUnie en de VVD denken dat de NPO het zelf kunnen regelen, zonder hulp van de overheid.

Een NPO-woordvoerder meldt tegen RTL Nieuws dat het hele Songfestival 30 miljoen euro gaat kosten. “Geld dat we niet zomaar op de plank hebben liggen, zeker gezien de bezuinigingen die op ons afkomen. We zijn nu aan het kijken hoeveel we precies nodig hebben en kijken daarbij ook naar onze eigen budgetten.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.