— donderdag 28 maart 2019, 16:12 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe arrestatiebevelen tegen Rappler-hoofdredacteur en medewerkers

Rappler-hoofdredacteur Maria Ressa - © Noel Celis/ AFP

De Filipijnse autoriteiten hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen medewerkers van de Filipijnse nieuwssite Rappler, inclusief voor de oprichter en hoofdredacteur Maria Ressa. Ze worden - opnieuw - aangeklaagd voor het overtreden van de wet waarbij het buitenlands eigendom van Filipijnse nieuwsorganisaties is verboden.

Maria Ressa, Manuel Ayala, Nico Jose Nolledo, Glenda Gloria, James Bitangca, Felicia Atienza en James Velasquez zijn aangeklaagd voor schending van de zogeheten ‘Anti-Dummy Law’, die vereist dat alle lokale media voor 100 procent eigendom zijn van de Filipijnen.

Iedereen heeft al borg betaald, behalve Ressa, Zij verblijft op dit moment in het buitenland.

Vorig jaar oordeelde de Filipijnse beurstoezichthouder SEC al dat Rappler de wet overtrad en werd gedreigd de exploitatievergunning in te trekken

In juli van dat jaar oordeelde een rechtbank in hoger beroep dat de SEC ten onrechte de licentie had ingetrokken. In augustus diende Rappler dan ook een verzoek in om het besluit te heroverwegen, maar in maart van dit jaar handhaafde de rechtbank de eerste uitspraak, wat tot de nieuwe arrestatiebevelen vandaag leidde.

Rappler ligt al langer onder vuur. Uitgever en hoofdredacteur Maria Ressa kreeg in februari dit jaar ook al aangeklaagd in een smaadzaak.

Ressa werd eind vorig jaar samen met andere journalisten nog geëerd door TIME Magazine voor de jaarlijkse ‘Person of the Year’. Daarnaast ontving ze in 2018 ook de prestigieuze ‘Golden Pen of Freedom’, een jaarlijkse prijs en een blijk van erkennning voor het individu, de groep of instelling die opkomt/opkomen voor persvrijheid. Meer bij CPJ / Rappler / ABS CBN News

Bekijk meer van

Rappler Maria Ressa Filipijnen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.