— woensdag 6 februari 2019, 14:35 | 0 reacties, praat mee

Filipijnen: smaadzaak tegen belaagde Rappler-topvrouw Maria Ressa

Rappler-hoofdredacteur Maria Ressa | Francis R. Malasic / EPA

De autoriteiten in de Filipijnen hebben een rechtszaak aangekondigd tegen Maria Ressa, uitgever en hoofdredacteur van de Filipijnse nieuwssite Rappler. Ze kan daar twaalf jaar gevangenisstraf voor krijgen. Ook een oud-verslaggever van Rappler is aangeklaagd.

Het komt bovenop een andere rechtszaak wegens vermeende belastingontduiking, die vorig jaar tegen Ressa en haar publicatie werd aangespannen. Het bedrijf achter Rappler zou de grondwet hebben geschonden, in het bijzonder wat betreft bepalingen rond buitenlandse invloed. Onder meer het Omidyar Network van Ebay-oprichter Pierre Omidyar investeerde vanaf 2013 in het platform.

In die zaak kan Ressa tien jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.

De nieuwe zaak draait om een zeven jaar oud artikel dat bij Rappler verscheen, meldt persbureau AFP. Een zakenman zou innige banden hebben met een opperrechter. De zakenman klaagde in 2017 dat het originele artikel smadelijk was. De klacht kwam uiteindelijk bij het Filipijnse openbaar ministerie terecht, dat er nu een zaak van maakt.

Volgens Ressa, die op borgtocht vrij is vanwege de andere aanklacht, ontbreekt elke juridische basis voor de nieuwe smaadzaak.

VolgRessa werd eind vorig jaar samen met andere journalisten geëerd door TIME Magazine. Vorig jaar zomer ontving Ressa bovendien de prestigieuze Golden Pen of Freedom.

Bekijk meer van

Rappler Maria Ressa

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.