Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 8 juni 2018, 13:25 | 0 reacties, praat mee

Maria Ressa van Rappler ontvangt prestigieuze prijs

© Martijn Bennis

De prestigieuze 'Golden Pen of Freedom' prijs is toegekend aan Maria Ressa, directeur en hoofdredacteur van het Filipijnse journalistieke platform Rappler. Laatste wijziging: 8 juni 2018, 13:29

Dat heeft dagbladorganisatie World Association of Newspapers en News Publishers (WAN-IFRA) donderdag bekendgemaakt tijdens het 70ste World Editors Forum. De Gouden Pen of Freedom is een jaarlijkse prijs en een blijk van erkennning voor het individu, de groep of instelling die opkomt/opkomen voor persvrijheid.

Ressa toont een niet-aflatende inzet voor de waarden van een vrije pers, evenals vastberadenheid om verhalen van vitaal belang voor de democratie op de Filipijnen te blijven vertellen. En dat onder enorme druk van de regering en haar aanhangers.

De populaire nieuwssite Rappler, een van de laatste onafhankelijke journalistieke titels in de Filipijnen, kreeg in februari te horen dat het moet sluiten. Officieel vanwege een besluit van de Filipijnse beurstoezichthouder, maar het wordt gezien als een strafmaatregel. Ze schrijven kritisch over president Dutertes bloedige ‘oorlog tegen drugs’, waarbij mensenrechten worden geschonden. De juridische strijd tegen de sluiting van Rappler is nog steeds gaande.

“Je weet niet echt wie je bent totdat je wordt gedwongen om te vechten om het te verdedigen”, aldus Ressa in haar dankwoord. [...] Bij Rappler hebben we besloten dat wanneer we dit moment een decennium later opnieuw bekijken, we alles hebben gedaan wat we konden: we hebben niet gewaagd, we hebben ons niet verstopt.”

Er is inmiddels ook een crowdfundingactie opgezet om Rappler financieel te steunen. Meer bij WAN-IFRA

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.