website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Maria Ressa van Rappler ontvangt prestigieuze prijs

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op vrijdag 8 juni 2018, 13:25

© Martijn Bennis

Nieuws De prestigieuze 'Golden Pen of Freedom' prijs is toegekend aan Maria Ressa, directeur en hoofdredacteur van het Filipijnse journalistieke platform Rappler.

Dat heeft dagbladorganisatie World Association of Newspapers en News Publishers (WAN-IFRA) donderdag bekendgemaakt tijdens het 70ste World Editors Forum. De Gouden Pen of Freedom is een jaarlijkse prijs en een blijk van erkennning voor het individu, de groep of instelling die opkomt/opkomen voor persvrijheid.

Ressa toont een niet-aflatende inzet voor de waarden van een vrije pers, evenals vastberadenheid om verhalen van vitaal belang voor de democratie op de Filipijnen te blijven vertellen. En dat onder enorme druk van de regering en haar aanhangers.

De populaire nieuwssite Rappler, een van de laatste onafhankelijke journalistieke titels in de Filipijnen, kreeg in februari te horen dat het moet sluiten. Officieel vanwege een besluit van de Filipijnse beurstoezichthouder, maar het wordt gezien als een strafmaatregel. Ze schrijven kritisch over president Dutertes bloedige ‘oorlog tegen drugs’, waarbij mensenrechten worden geschonden. De juridische strijd tegen de sluiting van Rappler is nog steeds gaande.

“Je weet niet echt wie je bent totdat je wordt gedwongen om te vechten om het te verdedigen”, aldus Ressa in haar dankwoord. [...] Bij Rappler hebben we besloten dat wanneer we dit moment een decennium later opnieuw bekijken, we alles hebben gedaan wat we konden: we hebben niet gewaagd, we hebben ons niet verstopt.”

Er is inmiddels ook een crowdfundingactie opgezet om Rappler financieel te steunen. Meer bij WAN-IFRA

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.