website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Time Magazine eert journalisten en hun offers

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op woensdag 12 december 2018, 09:01

Time komt uit met vier verschillende covers. Naast Khashoggi hier onder meer de redactie van de Capital Gazette | TIME

Time komt uit met vier verschillende covers. Naast Khashoggi hier onder meer de redactie van de Capital Gazette | TIME

Nieuws Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de jaarlijkse Person of the Year toegekend aan een groep mensen, 'bewakers' van het vrije woord die daarvoor dit jaar hebben betaald met hun vrijheid en - in het geval van Jamal Khashoggi en medewerkers van een Amerikaanse krant - met hun leven.

Naast Khashoggi eert het tijdschrift Reuters journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo, die vandaag exact een jaar gevangen zitten in Myanmar, na een artikelenreeks over geweld tegen Roningya-moslims in het land. De twee werden afgelopen september na bijna een jaar voorarrest veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Ze gaan daartegen in beroep, maar kunnen die procedure niet in vrijheid afwachten.

Time eert ook Maria Ressa, topvrouw van de Filipijnse nieuwssite Rappler. De site ligt vanwege hun berichtgeving onder vuur vanuit de overheid. De site wordt met sluiting bedreigd. Vorige maand beschuldigde de Filipijnse regering de site van belastingfraude. Ressa kan daar potentieel tien jaar cel voor krijgen.

De laatste groep die Time in de benoeming eert zijn journalisten van de Capital Gazette in Annapolis, Maryland. Een man die al jaren overhoop lag met de krant schoot eind juni vijf mensen dood.

“Voor het nemen van grote risico’s in de jacht op een grotere waarheid, voor de gemankeerde maar essentiële zoektocht naar feiten die fundamenteel zijn voor de publieke discussie, voor de weigering te zwijgen en het lef zich uit te spreken zijn Jamal Khashoggi, Wa Lone en Kyaw Soe Oo, Maria Ressa en medewerkers van de Capital Gazette Time’s personen van het jaar.” Meer bij Time Magazine

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.