website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Nieuw wetsvoorstel legt salaris presentator aan banden

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in omroep op vrijdag 17 februari 2017, 10:23

© ANP

Nieuws

Salarissen van presentatoren bij de publieke omroep worden aan banden gelegd. Ze mogen niet meer gaan verdienen dan een minister. Dat staat in een wetsvoorstel dat het kabinet vandaag naar de Raad van State stuurt.

In het wetsvoorstel staat dat alle werknemers in de (semi) publieke sector die onder de Wet normering topinkomens vallen, dan ook niet meer verdienen dan een minister. Voor bestuurders werd het maximum eerder al teruggebracht naar een ministerssalaris (181.000 euro in 2017).

Met de aanpak van de salarissen van werknemers in de publieke en semipublieke sector is de laatste stap gezet bij het uitvoeren van de afspraak die VVD en PvdA maakten toen zij samen gingen regeren. Volgens De Telegraaf is het moeilijk salarissen van presentatoren aan te pakken omdat zij zich vaak extern laten inhuren en op die manier de regels kunnen omzeilen.

De Rijksoverheid schrijft dat organisaties die een publieke taak uitvoeren, betaald met belasting- of premiegeld, maatschappelijk aanvaardbare salarissen moeten betalen. “Het stellen van een maximale bezoldigingsnorm draagt bij aan het vertrouwen in en maatschappelijk draagvlak voor de (semi)publieke sectoren. Met deze wet wordt een eind gemaakt aan zeer hoge beloningen, bijvoorbeeld voor managers die niet als topbestuurder aangemerkt worden en voor wie dus geen maximum geldt. In uitzonderlijke situaties blijft het mogelijk een uitzondering te maken.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.