Spanning over stemverloop nieuwe Mediawet

De Eerste Kamer bespreekt vandaag de nieuwe Mediawet. Grote vraag is of de Mediawet in deze vorm wordt aangenomen. Eerder waren er in de Senaat vanuit PvdA-hoek bedenkingen over de strenge regels die amusement op de publieke zenders moet beperken. De wet had eigenlijk 1 januari in werking moeten treden, maar dat ging toen niet door. De spanning is nog steeds niet geweken, zo schrijft De Telegraaf.
Er is kritiek op de toename van de macht voor de overkoepelende NPO, die in de helft van het programmabudget open moet stellen voor producenten van buiten de omroepen. Er zijn verder zorgen over de politieke sturing van de omroepkoepel. De benoeming van diverse VVD’ers in toezichthoudende functies heeft veel vragen opgeroepen.
Nadat eerder al Jan Slagter, directeur van Omroep MAX en hoogleraar media- en telecommunicatierecht Nico van Eijk van de Universiteit van Amsterdam over de bemoeienis van de staat met de NPO schreven, doet nu ook EO-directeur Arjan Lock in een interview met de Volkskrant (betaald, via Blendle) een duit in het zakje.
Lock stelt dat het nu nog geen Poolse toestanden zijn, maar hij noemt de nieuwe Mediawet een grotere bedreiging dan het inperken van het aantal amusementsprogramma’s. “Ik denk echt dat de politiek angstig dichtbij de programmering komt. Het zou zomaar kunnen dat er bange tijden komen waarin politici de programmering van de publieke omroep ingewikkeld of bedreigend vinden.”
De EO-directeur hoopt vandaag op harde toezeggingen over de redactionele onafhankelijkheid. “Zolang het goed gaat en je elkaar kunt vertrouwen, is er niets aan de hand. Maar je moet afspraken maken voor bange tijden. Dat klinkt abstract, dus ben ik ergens wel blij met de gebeurtenissen in Polen. Daar zat ruimte in de wet, waardoor de nieuwe regering de kans greep zich te bemoeien met de programmering van de publieke omroep. Om zoiets in Nederland te voorkomen moet je dit heel zuiver en sluitend regelen, veel beter dan in dit wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker.”
Praat mee