training eu starters

— dinsdag 2 februari 2016, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Spanning over stemverloop nieuwe Mediawet

Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Eerste Kamer bespreekt vandaag de nieuwe Mediawet. Grote vraag is of de Mediawet in deze vorm wordt aangenomen. Eerder waren er in de Senaat vanuit PvdA-hoek bedenkingen over de strenge regels die amusement op de publieke zenders moet beperken. De wet had eigenlijk 1 januari in werking moeten treden, maar dat ging toen niet door. De spanning is nog steeds niet geweken, zo schrijft De Telegraaf. Laatste wijziging: 2 februari 2016, 11:17

Er is kritiek op de toename van de macht voor de overkoepelende NPO, die in de helft van het programmabudget open moet stellen voor producenten van buiten de omroepen. Er zijn verder zorgen over de politieke sturing van de omroepkoepel. De benoeming van diverse VVD’ers in toezichthoudende functies heeft veel vragen opgeroepen.

Nadat eerder al Jan Slagter, directeur van Omroep MAX en hoogleraar media- en telecommunicatierecht Nico van Eijk van de Universiteit van Amsterdam over de bemoeienis van de staat met de NPO schreven, doet nu ook EO-directeur Arjan Lock in een interview met de Volkskrant (betaald, via Blendle) een duit in het zakje.

Lock stelt dat het nu nog geen Poolse toestanden zijn, maar hij noemt de nieuwe Mediawet een grotere bedreiging dan het inperken van het aantal amusementsprogramma’s. “Ik denk echt dat de politiek angstig dichtbij de programmering komt. Het zou zomaar kunnen dat er bange tijden komen waarin politici de programmering van de publieke omroep ingewikkeld of bedreigend vinden.”

De EO-directeur hoopt vandaag op harde toezeggingen over de redactionele onafhankelijkheid. “Zolang het goed gaat en je elkaar kunt vertrouwen, is er niets aan de hand. Maar je moet afspraken maken voor bange tijden. Dat klinkt abstract, dus ben ik ergens wel blij met de gebeurtenissen in Polen. Daar zat ruimte in de wet, waardoor de nieuwe regering de kans greep zich te bemoeien met de programmering van de publieke omroep. Om zoiets in Nederland te voorkomen moet je dit heel zuiver en sluitend regelen, veel beter dan in dit wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.