— dinsdag 20 oktober 2020, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Meldingen van geweld en bedreiging tegen journalisten neemt dit jaar sterk toe

© PersVeilig

115 journalisten, fotografen en cameraploegen hebben zich bij het vorig jaar opgerichte Meldpunt van PersVeilig gemeld omdat ze uitgescholden, geïntimideerd, bedreigd of geslagen zijn. Het is het topje van de ijsberg, zegt Peter ter Velde, projectleider van PersVeilig, in Het Parool.

“We zien dat het geweld tegen journalisten zowel op straat als op sociale media toeneemt. PersVeilig is een meldpunt gestart dat ook als helpdesk fungeert bij bijvoorbeeld het doen van aangifte,” aldus Ter Velde in Het Parool.

Bij PersVeilig, een samenwerkingsverband tussen de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie, dat journalisten helpt wanneer ze te maken krijgen met geweld of agressie, zijn sinds april 2019 115 meldingen binnengekomen, waarvan 72 dit jaar. In juli stond de teller voor dit jaar nog op 36 meldingen. Bij 46 meldingen ging het om daadwerkelijke bedreigingen en bij 15 betrof het fysiek geweld. De andere meldingen betroffen vernieling (5), stalking of stelselmatige intimidatie (4), laster (1) of anders (1).

“Fotografen, cameramensen en camjo’s zijn zichtbaar waardoor zij de grootste risico’s lopen. Een verslaggever kan met een notitieblokje in zijn zak rondlopen. Maar vaak is ook de verslaggever slachtoffer want die staat naast de camera. Verslaggevers en columnisten worden daarbij ook vaker online bedreigd,” zegt Ter Velde. Hij geeft nu ook de training ‘Omgaan met agressie’ voor binnenlandverslaggevers.

Volgens Ter Velde komt veel geweld vanuit ‘een onderstroom in de samenleving die antiautoriteit, antiwetenschap, antipolitiek en antimedia is’. “Er is een gegroeid wantrouwen tegen journalisten. En misschien is er ook een devaluatie van het vak journalist. Iedereen mag zich tegenwoordig journalist noemen.”

Bekijk meer van

Peter ter Velde PersVeilig

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.