e learning nvj

— vrijdag 24 juli 2020, 10:45 | 0 reacties, praat mee

Bedreigingen en geweld tegen journalisten toegenomen

Het aantal journalisten dat met bedreigingen te maken krijgt, neemt toe. Dat stelt PersVeilig, een samenwerkingsverband tussen de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie dat journalisten helpt wanneer ze te maken krijgen met geweld of agressie.

In de eerste zeven maanden van 2020 kwamen bij PersVeilig 36 meldingen binnen. In 22 gevallen ging het om bedreiging van journalisten. In tien gevallen hadden journalisten te maken gekregen met fysiek geweld. In de overige gevallen ging het om stelselmatige intimidatie, vernieling en andere vormen van bedreiging.

De meeste dreigingen waarvan melding gedaan is, vonden plaats via sociale media (8). Daarnaast zijn journalisten ook mondeling, telefonisch en per mail bedreigd. Vier journalisten die melding hebben gedaan van dreiging werden mishandeld en twee werden er bekogeld.

PersVeilig werd in april 2019 gelanceerd. In de negen maanden na de lancering kwamen er 39 meldingen binnen. Dat is meer dan de 36 meldingen die in 2020 zijn gedaan, maar omdat het een langere periode betreft spreekt PersVeilig toch al van een stijging.

Opvallend is dat zowel het aantal meldingen van bedreigingen bij demonstraties als het aantal mishandelingen in 2020 al hoger is dan in 2019. In 2019 kwamen geen meldingen van mishandeling binnen, in 2020 tot nu toe vier. Het aantal meldingen van bedreigingen bij demonstraties liep op van 1 naar 3.

De cijfers geven geen compleet beeld van de hoeveelheid geweld en agressie waar journalisten mee te maken krijgen. De telling is gebaseerd op gevallen die door journalisten gemeld zijn bij PersVeilig. Uitingen van agressie of geweld die niet bij PersVeilig zijn gemeld, zijn daardoor niet opgenomen in de cijfers.

Bekijk meer van

Persveilig

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.