Naeweb

— donderdag 15 augustus 2019, 09:00 | 0 reacties, praat mee

New York Times worstelt met juiste toon in Trump-verslaggeving

April 2019: hoofdredacteur Baquet spreekt de redactie van de New York Times toe, nadat de krant een Pulitzer won | EPA

Hoofdredacteur Dean Baquet van de New York Times heeft vorige week redacteuren uitgenodigd voor een plenaire discussie. Centraal staat interne frustratie over onder meer het koppenbeleid in Tijden van Trump. Laatste wijziging: 15 augustus 2019, 09:27

Na twee bloedige schietpartijen, waarvan er een duidelijk getint door rassenhaat, kopte de New York Times na een toespraak door de president enkel Trump Urges Unity Vs. Racism - een gortdroge weergave van een toespraak.

Veel politieke tegenstanders van Trump schoot die kop in het verkeerde keelgat. Ook veel journalisten bij de New York Times zelf vonden die kop te timide. De kop werd gewijzigd en benoemde toen dat Trump wel haat aanpakte, maar geen woord aan wapens zelf vuilmaakte.

Baquet koos voor een plenaire sessie om journalisten op zijn werkvloer aan het woord laten over de recente ophef, meldt CNN. Hij erkent dat ook de tweede kop niet ideaal was, maar dat een krant drukken een complex mechanisch proces is, “wat weleens wordt vergeten”.

Er zou binnen de krant veel frustratie zijn over de wijze waarop Trump wordt verslagen. Baquet zegt dat wat hem betreft laten zien wat Trump doet beter is dan er een waardeoordeel aan te hangen. Een van de journalisten vindt dat show and tell rond Trump goedbedoeld, maar volstrekt ineffectief is.

Baquet verklaarde dat de krant geen weerstandsleider is en iedereen met macht ter verantwoording roepen de enige rol is. Maar zelfs die houding zal de krant niet vrijwaren van kritiek, aldus Baquet - zeker niet nu de verkiezingen van 2020 eraan komen. Baquet: “Politici zullen altijd onafhankelijke journalistiek in diskrediet proberen te brengen, als hen niet bevalt wat wordt geschreven. En soms is de kritiek terecht.” Meer bij CNN

Bekijk meer van

Trump New York Times Dean Baquet

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.