— woensdag 5 februari 2014, 11:55

‘Nederland verzamelde zelf telefoondata’

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft in een brief aan de Tweede Kamer onthuld dat gegevens over 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken, waarover weekblad Der Spiegel vorig jaar berichtte, niet door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zijn verzameld. Ze zijn verzameld door onze eigen zogeheten Nationale Sigint Organisatie (NSO) en daarna 'rechtmatig' gedeeld met de NSA in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland. De betrokkenheid van de NSO zou zijn vastgesteld door nadere analyse van bestaande en aanvullende gegevens, aldus de minister. Er is een rechtszaak in voorbereiding tegen Plasterk vanwege de omvangrijke verzameling en deling van meta-data. Meer bij Rijksoverheid

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.