word studentlid

— vrijdag 20 februari 2015, 09:35 | 0 reacties, praat mee

NSA hackte Nederlands simkaartbedrijf

NSA hackte Nederlands simkaartbedrijf

De Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ hebben de beveiligingssleutels gestolen van de grootste sim-kaartenbeveiliger ter wereld. Dat schrijft de website The Intercept op basis van documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden. De inbraak vond plaats voor 2010, maar staat beschreven in een geheim GCHQ-document uit dat jaar. Met die sleutels is het mogelijk om telefoonverkeer te onderscheppen zonder medewerking van telecombedrijven of overheden. De diefstal is gepleegd bij Gemalto, wereldwijd de grootste fabrikant van sim-kaarten en andere beveiligingschips. Het bedrijf heeft meer dan 40 fabrieken en opereert in 85 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Jaarlijks maakt het bedrijf twee miljard simkaarten, onder meer voor Vodafone en T-Mobile. Ook grote providers als AT&T, Verizon en Sprint maken gebruik van de kaarten van Gemalto. Laatste wijziging: 22 februari 2015, 11:29

In de gelekte documenten staat dat de geheime diensten het internetverkeer van medewerkers van Gemalto onderschepten. Op die manier hoopten ze achter de beveiligingssleutels van de simkaarten te komen. Er werd ook spionagesoftware op het computernetwerk van Gemalto geïnstalleerd.

Gemalto heeft met verbazing gereageerd op de hack en is bezig te onderzoeken hoe groot de diefstal precies is. Het bedrijf zegt tot nu toe geen sporen te hebben gevonden van de hack.

D66 heeft al vragen aan het kabinet gesteld over de hack. 

En ook in het Europees Parlement wordt om opheldering gevraagd.

 

Bekijk meer van

NSA Gemalto GCHQ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.