persveilig seminar

— donderdag 18 april 2019, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Nederland daalt op persvrijheidsindex na aanslagen en bedreigingen

RSF

Nederland zakt in de persvrijheidsindex van Reporters sans Frontières (RSF) met één positie, als gevolg van de noodzaak tot langdurige bescherming voor misdaadjournalisten, aanslagen op redacties en giftige sociale media, zeker voor vrouwelijke journalisten. Laatste wijziging: 18 april 2019, 09:18

Vorig jaar stonden ‘we’ nog op plek drie, mede aangejaagd door net aangenomen wetgeving rond bronbescherming. Zorgelijke ontwikkelingen die RSF vorig jaar ook al aanstipte, zijn niet verdwenen.

Zo heeft populisme bij zowel linkse als rechtse partijen voet aan de grond gekregen en roepen partijen op tot ontslag van individuele journalisten als de berichtgeving niet bevalt. Ook roepen partijen de legitimiteit van media in twijfel, spreken over nepnieuws of beperken toegang tot partijbijeenkomsten.

“In dat klimaat ondervinden journalisten die vraagtekens plaatsen bij de nationale identiteit of immigratie intimidatie op sociale media”, constateert RSF over Nederland. “Agressie tegen vrouwelijke journalisten en verslaggevers met een niet-Nederlandse achtergrond is bijzonder giftig”, aldus RSF. Verontrustende internationale trends zijn ook - zij het op kleinere schaal - zichtbaar binnen Nederland, aldus de persvrijheidsorganisatie.

Tegelijk is er onder de meeste stemmers ruime steun voor vrijheid van de pers. Ook zijn Nederlandse media, ondanks de aanslagen en commentaren, vol zelfvertrouwen en handelen ze zelfstandig “stevig ingebed in de Nederlandse maatschappij en in vergelijking met andere internationale voorbeelden vrij van overheids- en andere inmenging.”

Wereldwijd is de persvrijheid in Noord- en Zuid-Amerika het sterkst gedaald, dankzij politieke onrust en maatregelen die de persvrijheid in die regio hebben geschaad. De vijandige houding van president Trump tegenover de pers heeft de Verenigde Staten het predikaat ‘zorgelijk’ opgeleverd.

“Niet eerder hebben Amerikaanse journalisten en media-organisaties zo veel doodsbedreigingen ontvangen”, aldus RSF. Er worden steeds vaker beveiligingsbedrijven ingehuurd om redactieruimten en individuele journalisten te beschermen. Niet zonder reden, constateert RSF in een verwijzing naar de dodelijke aanslag op de krant Capital Gazette.

In Europa is de persvrijheid in Hongarije, Servië en Slowakije fors afgenomen. De positie van Turkije (plek 157 van 179) is onveranderd gebleven, maar is wereldwijd nog steeds koploper wat betreft gevangen journalisten. Noord-Korea bezet in de persvrijheidsindex de laatste plaats. Meer bij RSF

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.