website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

VN willen meer bescherming voor journalisten

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op donderdag 28 mei 2015, 09:58

Verenigde Naties

Verenigde Naties

Nieuws

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op woensdag unaniem een resolutie aangenomen die geweld tegen journalisten veroordeelt en oproept tot een einde aan de straffeloosheid. In de meeste landen blijven mishandeling en moord ontbestraft. In conflictgebieden zijn journalisten inmiddels doelwit, in plaats van onafhankelijke observanten.

Tijdens de behandeling van Resolutie 2222 werd gesproken over de toename van geweld tegen journalisten, met de recente voorbeelden uit Syrië waarbij Westerse journalisten zijn onthoofd. De minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen, Linas Linkevicius, stelde dat die moorden terecht veel aandacht hebben gekregen, maar dat 95 procent van de moorden op journalisten in zulke gewapende conflicten de lokale journalisten betreft, waar veel minder aandacht voor is.

Persvrijheidsorganisaties wezen er tijdens de discussie op dat veel moorden ook plaatsvinden in landen waar het zogenaamd vredig is. Recent voorbeeld is Brazilië, waar de afgelopen weken meerdere doden vielen.

De Nederlandse VN-ambassadeur Karel van Oosterom nam tijdens de sessie eveneens het woord.

Naast alle goedbedoelde teksten wees Mariane Pearl, de weduwe van de in 2002 vermoorde journalist Daniel Pearl, op de noodzaak van praktische daden - ter plaatse - om deze goede voornemens ook uit te voeren. Pearl stelde dat lidstaten het vaak bij toezeggingen laten. Pearl wees op de sombere statistiek van 25 journalistieke moorden in enkel deze eerste vijf maanden van 2015.

“In 2014 bleef een onvoorstelbaar hoog aantal 96 procent van alle moorden onbestraft. In de resterende 4 procent van de gevallen werd slechts beperkt recht gesproken”, aldus Pearl die verder de meekijkende overheden er van langs gaf. “De massale controle die sommige leden van deze Veiligheidsraad inzetten brengt journalisten en hun bronnen in gevaar. Ze ondermijnen het vertrouwen en de vertrouwelijkheid die nodig zijn voor goede journalistiek. En steeds meer landen zetten nu anti-terreurwetgeving in om de vrije pers nog verder te beperken.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.