word studentlid

— donderdag 28 mei 2015, 09:58 | 0 reacties, praat mee

VN willen meer bescherming voor journalisten

VN willen meer bescherming voor journalisten
Verenigde Naties

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op woensdag unaniem een resolutie aangenomen die geweld tegen journalisten veroordeelt en oproept tot een einde aan de straffeloosheid. In de meeste landen blijven mishandeling en moord ontbestraft. In conflictgebieden zijn journalisten inmiddels doelwit, in plaats van onafhankelijke observanten. Tijdens de behandeling van Resolutie 2222 werd gesproken over de toename van geweld tegen journalisten, met de recente voorbeelden uit Syrië waarbij Westerse journalisten zijn onthoofd. De minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen, Linas Linkevicius, stelde dat die moorden terecht veel aandacht hebben gekregen, maar dat 95 procent van de moorden op journalisten in zulke gewapende conflicten de lokale journalisten betreft, waar veel minder aandacht voor is. Laatste wijziging: 28 mei 2015, 11:17

Persvrijheidsorganisaties wezen er tijdens de discussie op dat veel moorden ook plaatsvinden in landen waar het zogenaamd vredig is. Recent voorbeeld is Brazilië, waar de afgelopen weken meerdere doden vielen.

De Nederlandse VN-ambassadeur Karel van Oosterom nam tijdens de sessie eveneens het woord.

Naast alle goedbedoelde teksten wees Mariane Pearl, de weduwe van de in 2002 vermoorde journalist Daniel Pearl, op de noodzaak van praktische daden - ter plaatse - om deze goede voornemens ook uit te voeren. Pearl stelde dat lidstaten het vaak bij toezeggingen laten. Pearl wees op de sombere statistiek van 25 journalistieke moorden in enkel deze eerste vijf maanden van 2015.

“In 2014 bleef een onvoorstelbaar hoog aantal 96 procent van alle moorden onbestraft. In de resterende 4 procent van de gevallen werd slechts beperkt recht gesproken”, aldus Pearl die verder de meekijkende overheden er van langs gaf. “De massale controle die sommige leden van deze Veiligheidsraad inzetten brengt journalisten en hun bronnen in gevaar. Ze ondermijnen het vertrouwen en de vertrouwelijkheid die nodig zijn voor goede journalistiek. En steeds meer landen zetten nu anti-terreurwetgeving in om de vrije pers nog verder te beperken.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.