banner festival 23

— woensdag 19 augustus 2015, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Protest tegen aanklacht Ferguson-journalisten

Larry W. Smith / EPA

De Amerikaanse non-profit persvrijheidsorganisatie Reporters Committee for Freedom of the Press (RCFP) heeft een open brief gestuurd aan de autoriteiten in St. Louis. Aanleiding is de aangekondigde strafzaak tegen twee journalisten, een jaar na de rellen in Ferguson, Missouri. De brief is ondertekend door 38 andere nieuwsorganisaties en mediabedrijven. Laatste wijziging: 20 augustus 2015, 11:21

De twee journalisten werkten tijdens de rellen in Ferguson vanuit een plaatselijke McDonalds, toen de politie ontruiming gelastte. Wesley Lowery, verslaggever bij Washington Post, en Ryan Reillly van de Huffington Post stelden tijdens die ontruiming vragen en filmden de politie-acties. Lowery en Reilly werden daarop gearresteerd wegens huisvredebreuk en het niet opvolgen van politiebevelen.

De aanklacht zou na één jaar verlopen, maar op het laatste moment besloten de autoriteiten er toch een zaak van te maken. De RCFP en mede-ondertekenaars noemen dat een teken aan de wand: met een vol jaar om over de zaak na te denken is er geen excuus om zulke beroerde keuzes te maken.

De RCFP wijst er op dat de journalisten in een publiek restaurant zaten - van huisvredebreuk kan geen sprake zijn. De vrijheid om vragen te stellen en te filmen wordt gegarandeerd onder het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, aldus de ondertekenaars. Die lijst leest als een who’s who van de Amerikaanse media.

Naast de uitgaven waar Lowery en Reilly voor werken bevinden zich onder de ondertekenaars persbureaus Associated Press en Bloomberg, uitgeverijen Forbes, Herast en First Look Media en een lijst aan journalistieke verenigingen en persvrijheidsorganisaties. St. Louis heeft niet gereageerd op de open brief. Wel werd eind vorige week de voor Ferguson afgekondigde noodtoestand weer ingetrokken.

Bekijk meer van

Recht Ferguson

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.