persveilig seminar

— donderdag 15 oktober 2020, 16:11 | 0 reacties, praat mee

NCTV bezorgd over complottheorieën rond corona en eenlingen

Aanhangers van Viruswaanzin demonstreren bij het voormalige redactiekantoor van het AD, omdat zij vinden dat er nauwelijks meer eerlijke en kritische journalistiek is - © Pieter Stam de Jong / ANP

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de NCTV, waarschuwt voor complottheorieën en desinformatie over het coronavirus. Dat staat in het nieuwe dreigingsbeeld. Er bestaat een radicale onderstroom met soms extremistische gedragingen, zoals het belagen van journalisten en politici of het intimideren van politiemensen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft het maatschappelijk ongenoegen zich zowel online als offline verder gemanifesteerd. “Een deel van de verschillende groepen en individuen vindt elkaar in het afwijzen van de overheid of overheidsbeleid”, schrijft de NCTV. Er zijn “gevoelens van onrechtvaardigheid, groot onbehagen of een andere werkelijkheidsbeleving”.

“Mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media al langer wantrouwen, kunnen hun denkbeelden bevestigd zien in complottheorieën en desinformatie. Sociale media fungeren als een soort blaasbalg”, aldus het dreigingsbeeld. Volgens de NCTV gaat het om een “relatief brede, gemêleerde, activistische bovenlaag”, maar er is ook een “een radicale onderstroom met soms extremistische gedragingen, zoals het belagen van journalisten en politici of, het intimideren van politiemensen”.

Het nieuwe dreigingsrapport van de NCTV verschijnt op de dag dat de NOS aangeeft het NOS-logo van de satelliet- en straalwagens voor tv en radio te verwijderen. Medewerkers op de wagens van de NOS hebben de laatste tijd steeds vaker last van intimidatie en bedreigingen, meldt hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg bevestigt bij EenVandaag dat journalisten doelwit zijn van intimidatie: “Er is sprake van stevige bedreigingen en agressieve uitingen tegen journalisten. Je ziet het internationaal ook: journalisten bevinden zich in de frontlinie. Social media functioneren daarbij als een blaasbalg, die berichtgeving opblaast. Dat versterkt polarisering en daarmee de focus op onder andere journalisten.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.