— dinsdag 18 oktober 2022, 10:20 | 1 reactie, praat mee

Na jarenlange daling stijgt het aantal afgestudeerden aan de journalistiekopleidingen weer

© Pexels / Olya Kobruseva

Het aantal studenten dat een journalistieke studie met succes heeft afgerond, is het afgelopen studiejaar met zo’n tien procent gestegen ten opzichte van het studiejaar ervoor. De afgelopen jaren was er juist een daling te zien van het aantal afgestudeerden. Laatste wijziging: 24 oktober 2022, 11:49

Dat blijkt uit een rondvraag van Villamedia. In studiejaar 2021-2022 verlieten in totaal 441 studenten een journalistieke opleiding met een diploma. Vorig studiejaar waren dat er nog 399. Helemaal eerlijk is de vergelijking tussen de studiejaren echter niet: in studiejaar 2020-2021 zorgde de coronacrisis volgens een aantal van de opleidingen onder andere voor uitgestelde stages, verlengde scripties en studievertraging door ziekte.

Het aantal afgestudeerden komt in studiejaar 2021-2022 in de buurt van het niveau van 2017-2018. In dat studiejaar werden 466 diploma’s uitgereikt.

Artikel gaat verder onder de grafiek

De hbo-opleidingen zijn nog altijd hofleverancier. Aan de opleidingen in Tilburg, Utrecht, Zwolle en Ede werden afgelopen studiejaar in totaal 316 diploma’s behaald. Bij de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) is een opvallende stijging te zien. Daar werden in studiejaar 2021-2022 66 diploma’s behaald, wat bijna een verdubbeling is vergeleken met eerdere peilmomenten van Villamedia.

Een verklaring daarvoor heeft de opleiding niet, al laat een woordvoerder weten dat het hogere aantal afgestudeerden deels kan komen door een hogere instroom die een aantal jaar geleden plaatsvindt. Daarnaast heeft de CHE in de breedte in het afstudeerprogramma geïnvesteerd. “Het hogere aantal diploma’s afgelopen jaar is het resultaat van nieuw ontwikkeld beleid om langstudeerders intensiever te begeleiden en zo te zorgen dat zij met een diploma de opleiding afronden.”

Kleine terugloop in aanmeldingen
Het aantal studenten dat dit studiejaar aan een journalistiekopleiding is begonnen, ligt dan weer iets lager ten opzichte van vorig jaar. In studiejaar 2022-2023 startten in totaal 1163 nieuwe studenten aan de diverse opleidingen. Hoewel dat er minder zijn dan in studiejaar 2021-2022, zijn het er wel altijd nog meer dan op eerder peilmomenten van Villamedia.

Artikel gaat verder onder de grafiek

De toename in het aantal inschrijvingen van de afgelopen jaren, heeft voor een deel te maken met het feit dat ook de School voor Journalistiek (SvJ) in Utrecht een aantal jaar geleden de numerus fixus heeft losgelaten. De SvJ was de laatste van de journalistieke hbo-opleidingen die dat deed. Een deel van de universiteiten hanteert nog wel een maximum aantal plekken.

Verantwoording
Alle hbo-instituten die journalistieke opleidingen verzorgen gaven inzicht in hun cijfers. Bij de universiteiten koos de Vrije Universiteit Amsterdam ervoor geen inzage te geven, net als in eerdere jaren. Ook opleidingsinstanties NTI, HNA, NCOI en LOI delen geen cijfers over het aantal journalistieke studenten. Een aantal verwante studies, zoals de opleidingen Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam en hogeschool Saxion, deelde ook cijfers. Deze zijn niet meegenomen in deze telling, omdat bij deze opleidingen niet duidelijk is hoeveel afgestudeerden in de richting journalistiek zijn afgestudeerd. Het daadwerkelijke aantal afgestudeerde journalisten ligt dus mogelijk hoger.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 18 oktober 2022, 23:42

Gefeliciteerd, chapeau, etc.

Ik hoop dat er een generatie kritisch analytisch denkende jonge journaliste (n/s) opstaat om van de Aarde een betere plaats te maken.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.