Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 8 november 2019, 15:10 | 0 reacties, praat mee

Afgelopen studiejaar minder afgestudeerden aan journalistiekopleidingen

© Beeld: CC BY-SA 2.0 / David Goehring

Tijdens het studiejaar 2018/2019 hebben in totaal 423 studenten een journalistiek diploma behaald. Dat zijn er enkele tientallen minder dan het jaar ervoor, toen hbo-opleidingen en universiteiten in totaal 466 nieuwe journalisten afleverden. Enkele jaren geleden studeerden er jaarlijks nog zo’n 600 nieuwe journalisten af aan de opleidingen.

Dat blijkt uit een jaarlijkse rondgang van Villamedia langs de journalistieke opleidingen. Alle hbo-instituten die journalistieke opleidingen verzorgen gaven inzicht in hun cijfers. Bij de universiteiten koos alleen de Vrije Universiteit Amsterdam er – inmiddels traditiegetrouw – voor geen inzage te geven. Ook opleidingsinstanties NTI, HNA, NCOI en LOI delen geen cijfers over het aantal journalistieke studenten. Het daadwerkelijke aantal afgestudeerde journalisten ligt dus mogelijk hoger.

Hbo hofleverancier
Aan de Hogeschool Utrecht studeerden het afgelopen studiejaar de meeste nieuwe journalisten af: 116. Dat zijn er 37 minder dan een jaar eerder. De vier hbo-opleidingen zijn met een totaal van 300 afgestudeerden net als andere jaren hofleverancier. Van de universiteiten is de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) degene die de meeste afgestudeerden opleverde. 42 studenten verlieten de RUG afgelopen jaar met een journalistieke master.

Het aantal studenten dat gestart is aan een journalistieke opleiding is het afgelopen jaar wel gegroeid. Waar er in het studiejaar 2018/2019 nog 964 nieuwe journalistiekstudenten aan de poort rammelden, waren dat er in het studiejaar 2019/2020 in totaal 1081. De groei is vooral te danken aan de Hogeschool Utrecht, die als laatste de numerus fixus heeft losgelaten. De opleiding verwelkomde dit jaar 433 nieuwe journalistiekstudenten, ten opzichte van 258 vorig jaar.

Bekijk meer van

Opleidingen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.