— woensdag 20 oktober 2021, 13:42 | 0 reacties, praat mee

Minder afgestudeerden aan journalistiekopleidingen in ‘coronajaar’

© Pexels / Olya Kobruseva.

Het aantal studenten journalistiek dat hun opleiding met een diploma verliet, lag in studiejaar 2020/2021 lager dan in voorgaande jaren. De diverse opleidingen die Nederland telt reikten samen 399 diploma’s uit.

Dat blijkt uit een rondvraag van Villamedia. Daarbij gaven alle hbo-opleidingen inzage hun cijfers. Van de universiteiten koos alleen de Vrije Universiteit Amsterdam ervoor om, net als in andere jaren, geen inzage te geven.

Het aantal afgestudeerden ligt lager dan in studiejaar 2018/2019, toen Villamedia een soortgelijke rondvraag deed. In dat jaar behaalden 423 studenten journalistiek een diploma. Het jaar daarvoor werden nog 466 diploma’s uitgereikt.

Meer inschrijvingen
Hoewel het aantal afstudeerders afgelopen jaar daalde, schreven er zich wel méér nieuwe studenten in bij de journalistiekopleidingen. Gezamenlijk verwelkomden ze in studiejaar 2021/2022 1245 nieuwe studenten. Dat zijn er bijna tweehonderd meer dan twee jaar geleden, toen zich 1081 nieuwe studenten aanmeldden bij de diverse journalistiekopleidingen.

Met name bij de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle en de School voor Journalistiek (SvJ) in Utrecht schreven zich aanzienlijk meer studenten in dan twee jaar geleden. Windesheim telt dit studiejaar 239 nieuwe studenten. Bij de SvJ zijn dat er 495. Hans de Clercq, directeur van het Instituut voor Media van de Hogeschool Utrecht, laat weten dat de SvJ afgelopen jaar twintig extra docenten uit de praktijk binnenhaalde om die studenten bij te staan.

Mogelijke corona-invloed
Wat de oorzaak is van het dalend aantal afstudeerders is niet bekend. Mark Deuze, hoogleraar mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, waarschuwt dat de cijfers niet goed te vergelijken zijn met eerdere jaren. “Vanwege de coronacrisis is de planning van de opleiding overhoop gehaald. Stages zijn uitgesteld, scripties verlengd, mensen hebben ziek thuisgezeten.”

Ook de Master Journalistiek en Nieuwe Media van de Erasmus Universiteit laat weten dat het lagere aantal afstudeerders mogelijk te maken heeft met het coronavirus.

Bekijk meer van

Opleidingen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.