website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Myjour verliest zaak om gebruik foto’s op sociale media

Nick Kivits — Geplaatst op dinsdag 6 oktober 2015, 10:01

CC0 / Pixabay

CC0 / Pixabay

Nieuws

De digitale kiosk Myjour moet fotograaf Ferry de Kok een schadevergoeding betalen voor het gebruik van een van zijn foto’s op sociale media. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam bepaald. De betreffende foto – een portret van beroepscrimineel Willem Holleeder – verscheen op 9 augustus 2014 op Twitter en Facebook, bij berichten waarmee Myjour linkte naar een artikel op zijn website. Het artikel in kwestie verscheen oorspronkelijk in Panorama.

Daarmee heeft Myjour volgens de rechter inbreuk gemaakt op zowel het auteursrecht als het persoonlijkheidsrecht van De Kok, omdat het de foto zonder toestemming en zonder naamsvermelding plaatste. Dat blijkt uit stukken waar Villamedia de hand op heeft weten te leggen.

Hoewel het linken naar content op internet niet verboden is, voegde Myjour de foto volgens De Kok zelf toe aan de link. Myjour betwist dat en stelt dat Facebook en Twitter automatisch foto’s overnemen van de website waarnaar wordt gelinkt. De rechtbank volgt de redenering van De Kok en noemt het verschijnen van de foto’s op Facebook en Twitter een nieuwe openbaarmaking.

De schadevergoeding die Myjour moet betalen bedraagt 693,75 euro, fors minder dan de door De Kok geëiste 7500 euro. De Kok wilde 1250 euro zien per gebruik op sociale media, eiste per gebruik ook nog eens hetzelfde bedrag voor het ontbreken van naamsvermelding en wilde nog eens 1250 euro per gebruik omdat hem vooraf geen toestemming gevraagd was om het beeld te gebruiken. De kantonrechter acht die eis niet onderbouwd.

Myjour keerde De Kok eerder al 750 euro uit, nadat de fotograaf bij de online kiosk klaagde dat zijn foto’s onrechtmatig op sociale media waren geplaatst. De door de rechter bepaalde schadevergoeding wordt verrekend met dat bedrag. Het bedrag dat overblijft (56,25 euro) wordt verrekend met de proceskosten, die voor rekening van Myjour komen. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot een kleine 4000 euro.

In een reactie aan Villamedia stelt Myjour dat het alle berichten met foto’s van zijn kanalen op sociale media gaat verwijderen om herhaling te voorkomen. De digitale kiosk beraadt zich nog op een hoger beroep.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.