persveilig seminar

— dinsdag 6 oktober 2015, 10:01 | 0 reacties, praat mee

Myjour verliest zaak om gebruik foto’s op sociale media

CC0 / Pixabay

De digitale kiosk Myjour moet fotograaf Ferry de Kok een schadevergoeding betalen voor het gebruik van een van zijn foto's op sociale media. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam bepaald. De betreffende foto – een portret van beroepscrimineel Willem Holleeder – verscheen op 9 augustus 2014 op Twitter en Facebook, bij berichten waarmee Myjour linkte naar een artikel op zijn website. Het artikel in kwestie verscheen oorspronkelijk in Panorama. Laatste wijziging: 6 oktober 2015, 10:02

Daarmee heeft Myjour volgens de rechter inbreuk gemaakt op zowel het auteursrecht als het persoonlijkheidsrecht van De Kok, omdat het de foto zonder toestemming en zonder naamsvermelding plaatste. Dat blijkt uit stukken waar Villamedia de hand op heeft weten te leggen.

Hoewel het linken naar content op internet niet verboden is, voegde Myjour de foto volgens De Kok zelf toe aan de link. Myjour betwist dat en stelt dat Facebook en Twitter automatisch foto’s overnemen van de website waarnaar wordt gelinkt. De rechtbank volgt de redenering van De Kok en noemt het verschijnen van de foto’s op Facebook en Twitter een nieuwe openbaarmaking.

De schadevergoeding die Myjour moet betalen bedraagt 693,75 euro, fors minder dan de door De Kok geëiste 7500 euro. De Kok wilde 1250 euro zien per gebruik op sociale media, eiste per gebruik ook nog eens hetzelfde bedrag voor het ontbreken van naamsvermelding en wilde nog eens 1250 euro per gebruik omdat hem vooraf geen toestemming gevraagd was om het beeld te gebruiken. De kantonrechter acht die eis niet onderbouwd.

Myjour keerde De Kok eerder al 750 euro uit, nadat de fotograaf bij de online kiosk klaagde dat zijn foto’s onrechtmatig op sociale media waren geplaatst. De door de rechter bepaalde schadevergoeding wordt verrekend met dat bedrag. Het bedrag dat overblijft (56,25 euro) wordt verrekend met de proceskosten, die voor rekening van Myjour komen. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot een kleine 4000 euro.

In een reactie aan Villamedia stelt Myjour dat het alle berichten met foto’s van zijn kanalen op sociale media gaat verwijderen om herhaling te voorkomen. De digitale kiosk beraadt zich nog op een hoger beroep.

Bekijk meer van

Myjour Ferry de Kok

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.