— dinsdag 25 augustus 2015, 16:32 | 0 reacties, praat mee

Myjour naar de rechtbank om gebruik foto op social media

CC0 / Pixabay

De Purmerendse fotograaf Ferry de Kok eist een schadevergoeding van 7500 euro van online kiosk Myjour voor het op sociale media plaatsen van een door hem genomen foto. Dat blijkt uit stukken waar Villamedia de hand op heeft weten te leggen. De twee partijen treffen elkaar woensdagmiddag in de rechtbank van Amsterdam voor een zogeheten comparitie, een zitting waarbij de rechter kijkt of er mogelijkheden zijn om te schikken.

De betreffende foto van beroepscrimineel Willem Holleeder verscheen een jaar geleden als illustratie bij een artikel in weekblad Panorama. Door een overeenkomst tussen toenmalig Panorama-uitgever Sanoma en Myjour verschenen het artikel en de bijbehorende foto ook in de digitale kiosk. Bij plaatsing van een link naar het artikel op sociale media werd ook de door De Kok geschoten plaat gepubliceerd op Facebook en Twitter. Voor deze in zijn ogen nieuwe openbaring wil De Kok geld zien.

Het geëiste schadebedrag is opgebouwd uit verschillende onderdelen. De Kok vraagt 1250 euro per foto per sociaal medium en eist per foto nog eens hetzelfde bedrag omdat zijn naam bij de openbaringen niet werd genoemd. Omdat er volgens De Kok geen toestemming is gevraagd om het beeld te plaatsen, eist hij nog eens 1250 euro aan extra schadevergoeding per openbaarmaking. Ook de proceskosten, die inmiddels zijn opgelopen tot zo’n 4000 euro, wil De Kok volgens de stukken verhalen op Myjour.

Nadat De Kok bij de online kiosk te kennen gaf dat zijn foto’s onrechtmatig op sociale media geplaatst werden, heeft Myjour de links en foto’s direct verwijderd. Ook betaalde de kiosk uit coulance, maar zonder daarover afspraken te maken, een bedrag van 750 euro aan fotograaf De Kok.

In een aan de rechtbank verzonden stuk stelt Myjour als verweer dat zowel Facebook als Twitter bij het delen van een link naar een artikel, automatisch een bij dat artikel horende foto plaatsen. Daarnaast stelt Myjour dat de geplaatste links in hun ogen geen nieuwe openbaarmaking zijn, omdat de bewuste Holleeder-foto op internet vrij toegankelijk is. Ook is er volgens de verdediging vooraf geen toestemming nodig om te linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De uitspraak van de rechtbank kan volgens Myjour-oprichter Jan Verheul verstrekkende gevolgen hebben voor het gebruik van sociale media. “Miljoenen Nederlanders delen dagelijks foto’s vanuit websites van kranten, tijdschriften en ga zo maar door”, reageert hij verbaasd. “Als Myjour hierin fout is, dan is de hele wereld dat.”

Bekijk meer van

Recht Myjour

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.