— dinsdag 24 augustus 2021, 08:42 | 0 reacties, praat mee

Tweede Kamer wil eerst debat over onderzoek Peter R. de Vries

© Lex van Lieshout / ANP

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) mag niet verder met het onderzoek naar de omstandigheden rondom de moord op Peter R. de Vries totdat de Tweede Kamer erover heeft gedebatteerd. De bewindsman moet de Kamer deze week nog per brief uiteenzetten hoe het onderzoek ervoor staat. Laatste wijziging: 25 augustus 2021, 08:43

Onderzoeksleider Tjibbe Joustra hoeft volgens de NOS zijn voorbereiding van het onderzoek niet geheel stil te leggen. Hij kan bijvoorbeeld wel verdergaan met het lezen van de dossiers en het verzamelen van bepaalde informatie, maar met grote stappen moet hij wat de Kamer betreft wachten.

De aanpak van het onderzoek door Grapperhaus is ter discussie gesteld door de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces tegen Ridouan T., de hoofdverdachte. Peter Schouten en Onno de Jong zijn het onder meer niet eens met de keuze van Tjibbe Joustra als onderzoeksleider. Joustra is de voormalige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, wat weer de voorloper was van de huidige NCTV. Volgens Schouten is Joustra om die reden niet onafhankelijk genoeg.

Grapperhaus staat op het standpunt dat Joustra juist wel de juiste kennis en expertise heeft.

De advocaten willen een breed onafhankelijk onderzoek naar de beveiliging van sleutelpersonen rond het proces, zoals Peter R. de Vries, die de kroongetuige bijstond. De misdaadverslaggever werd op 6 juli in het centrum van Amsterdam neergeschoten na een uitzending van RTL Boulevard waarin hij optrad. Hij overleed 15 juli aan de gevolgen van die aanslag. Bovendien zou het onderzoek ook over de andere moorden in het Marengo-proces moeten gaan, op advocaat Derk Wiersum en op de broer van de kroongetuige.

De Tweede Kamer wil ook zicht houden op de opzet van het onderzoek en debatteert er waarschijnlijk in september over. Meer bij De Telegraaf / AD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.