training eu starters

— vrijdag 17 september 2021, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Ministerie: ‘Fotografie via centraal bureau heeft geen invloed op tarief’

Het torentje van Rutte, onderdeel van het gebouw van het ministerie van Algemene Zaken - © Phil Nijhuis / ANP

Hoewel het ministerie van Algemene Zaken fotografie-opdrachten voor de overheid in de toekomst niet meer aan individuele fotografen wil uitbesteden, moeten beeldmakers wel vrij zijn om zich aan te sluiten bij het centrale bureau dat de opdrachten verstrekt. Daarnaast hebben ze een recht op een vaste uurvergoeding voor hun werk en mag het bureau geen marges inhouden op de vergoeding. Laatste wijziging: 17 september 2021, 11:43

Dat staat in antwoorden op Kamervragen, die in juni werden gesteld door D66. Het ministerie van Algemene Zaken wil alle fotografie-opdrachten voor de rijksoverheid bij één partij neerleggen en startte daarvoor eerder dit jaar een aanbestedingsprocedure. Dat kwam het ministerie op kritiek te staan van individuele fotografen. Zij vrezen onder andere dat hun tarief omlaag gaat als er gebruik gemaakt wordt van een tussenbureau.

In de antwoorden schrijft het ministerie van Algemene Zaken dat tarieven van zelfstandige fotografen door de aanbesteding niet verder onder druk komen te staan.

Fotografen krijgen een vast uurtarief, al wordt in dat tarief wel meegewogen dat een aantal taken door het bureau wordt uitgevoerd en niet door de fotograaf. “Het tarief zal om deze reden naar verwachting wat lager liggen dan het vaste tarief dat in de huidige raamovereenkomst wordt gehanteerd. De fotograaf ontvangt uiteindelijk wel dit volledige tarief”, schrijft het ministerie. “Het bureau zal hierop geen marge mogen inhouden. Het bureau ontvangt zelf een vaste vergoeding per opdracht.”

Volgens het ministerie hebben eerdere ervaringen geleerd dat het werken met individuele fotografen bij de beeldmakers leidt tot veel administratieve lasten. “Bij een aanbestedingsprocedure voor de periode 2018-2022 werd door de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de regering verzocht werd de clustering van fotografie-opdrachten niet door te zetten”, aldus het ministerie. “Deze motie leidde uiteindelijk tot een andere wijze van aanbesteden.” Dat rechtstreeks inhuren van fotografen werkt volgens het ministerie toch niet prettig.

Fotografen die via het centrale bureau voor de rijksoverheid willen werken, kunnen volgens het ministerie vrijelijk toetreden tot de poule, mits ze aan bepaalde criteria voldoen. “De kwaliteits- en selectiecriteria van deze poule worden door het ministerie van Algemene Zaken in de aanbesteding voorgeschreven.” Deze moeten nog definitief worden vastgesteld. Binnen de huidige overeenkomst, die is gesloten met 39 fotografen, kunnen fotografen niet tussentijds toetreden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.