training eu starters

— donderdag 15 september 2022, 10:07 | 0 reacties, praat mee

Overheid negeert aanbestedingsadvies voor opdrachtfotografie, NVJ/NVF zijn ‘uitermate teleurgesteld’

Het torentje van Rutte, onderdeel van het gebouw van het ministerie van Algemene Zaken - © Phil Nijhuis / ANP

Tot teleurstelling van de NVJ en de NVF heeft de overheid het aanbestedingsadvies voor opdrachtfotografie genegeerd. Een jaar geleden kondigde het ministerie van Algemene Zaken aan dat opdrachtfotografie voor de Rijksoverheid opnieuw aanbesteed zou worden. Nu is die opdracht aanbesteed bij veertig individuele fotografen. Met de aanbesteding zou één partij alle fotografie voor de Rijksoverheid voor zijn rekening nemen. Maar ondanks Kamervragen en lobby van de NVJ en NVF negeert het ministerie nu het aanbestedingsadvies, waardoor alle opdrachten terecht komen bij één partij. Laatste wijziging: 15 september 2022, 10:11

De NVJ en NVF maken zich zorgen over de vraag of het aanbesteden van zo’n grote klus voor één partij wel toegestaan is en of het wel wenselijk is voor de individuele freelancefotograaf. Tot voor kort sloot de Rijksoverheid contracten met fotografen die meestal op freelancebasis werken. Als slechts één partij alle opdrachtfotografie verzorgt, verliezen freelancers volgens de NVJ en NVF de toegang tot opdrachten van de Rijksoverheid.

Lees ook: Ministerie: ‘Fotografie via centraal bureau heeft geen invloed op tarief’

Freelancefotograaf Roel Dijkstra diende samen met de NVJ en NVF een klacht in bij het klachtenloket van de Uitvoeringsinstantie Bedrijfsvoering Rijk. Het meldpunt stelde dat de klacht van Dijkstra gegrond was. Volgens het meldpunt strookt de beslissing van het ministerie niet met de bedoeling dat de Rijksoverheid de kansen van het MKB vergroot.

Lees ook: Rutte: aanbesteding fotografieopdrachten Algemene Zaken biedt kansen voor iedereen

Het meldpunt heeft het ministerie geadviseerd om de aanbesteding op pauze te zetten en nader onderzoek te doen naar de zaak, maar in praktijk blijkt dat het ministerie dit advies negeert. Dit tot teleurstelling van de NVJ en NVF en de fotograaf in kwestie. De vakbonden zullen in politiek Den Haag opnieuw lobbyen voor het herzien van de beslissing van het ministerie en roept de politiek op om zich uit te spreken over deze kwestie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.