— donderdag 16 november 2023, 09:46 | 0 reacties, praat mee

‘Overheid wil gebruik van AI door ambtenaren verbieden’

Een gebouw van de Rijksoverheid in Groningen. - © ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

De regering werkt aan een verbod op het gebruik van kunstmatige intelligentie door Rijksambtenaren, blijkt uit een concept-wetsvoorstel in handen van de Volkskrant. Laatste wijziging: 16 november 2023, 09:55

Volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen zijn de risico’s op het gebied van privacy en auteursrechten momenteel nog te hoog. Het verbod zou concreet gaan om software dat teksten, foto’s, audio of video kan genereren. Het voorstel is gemaakt na onderzoek van landsadvocaat Pels Rijcken en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Die twee partijen concluderen: ‘Niet gecontracteerde generatieve AI-toepassingen voldoen over het algemeen niet aantoonbaar aan de Nederlandse privacy- en auteursrechtelijke wetgeving’. AI-software dat wel gecontracteerd is door de Rijksoverheid zou buiten het verbod vallen.

Volgens Van Huffelen is het ‘onduidelijk’ of partijen zoals Google en OpenAI rekening houden met het auteursrecht. Software zoals OpenAI wordt getraind op krantenartikelen en boeken, en in principe heerst er auteursrecht op die teksten. Partijen zijn nog onduidelijk over de auteursrechtenkwestie en in Nederland heeft een rechter zich daar, tot op heden, nog niet over uitgesproken.

Ook privacy is een bezwaar, zegt de staatssecretaris in de brief waaruit de Volkskrant citeert: ‘Ook kan een generatieve AI-toepassing zeer gevoelige informatie afleiden uit de interactie met de gebruiker’. Het voorstel wordt binnenkort in de ministerraad besproken. Van Huffelen ziet echter ook positieve kanten aan het gebruik van AI, maar stelt dat dit op ‘een veilige manier’ dient te gebeuren.

Het is onduielijk of en hoe Rijksambtenaren gebruik maken van AI. Tegenover de Volkskrant zegt een woordvoerder van het ministerie de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie ‘nauwlettend in de gaten te houden’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.