banner festival 23

— maandag 15 november 2021, 13:40 | 0 reacties, praat mee

Minister komt met extra criteria voor nieuwe toetreders tot het publieke bestel

© Jan-Willem van Hofwegen / NPO

UPDATE Demissionair minister Arie Slob heeft vandaag een rapport naar de Tweede Kamer gestuurd dat duidelijkheid moet brengen over nieuwe criteria voor omroepen die tot het publieke bestel willen toetreden. Laatste wijziging: 15 november 2021, 13:40

2

Over de huidige criteria ontstond ophef bij de toetreding van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland (ON). Uit onderzoek van NRC bleek dat de toelatingstoets zo gebrekkig is dat er nauwelijks een drempel is om te worden toegelaten tot het publieke omroepbestel. Ook niet als er serieuze bezwaren zijn tegen een nieuwe omroep, zoals bij ON! het geval is. 

In een interview met NRC zegt demissionair minister Arie Slob dat er naast de ledendrempel (recent verlaagd van 150.000 naar 100.000 en 50.000 voor nieuwkomers) extra criteria komen. De criteria in het rapport (.pdf) zijn onderverdeeld in twee categorieën: de beoordeling van de bijdrage van de omroep aan het gehele publieke bestel en de individuele prestaties van de omroep. NRC heeft het document, door Slob een ‘eerste worp, een eerste proeve genoemd, al ingezien en vraagt zich af hoe begrippen als ‘gevarieerd’, ‘kwalitatief hoogwaardig’ en ‘transparant’ ooit eenduidig getoetst kunnen worden.

“Het is duidelijk dat er veel werk moet worden verricht om deze criteria toetsbaar te maken. Misschien zijn er uiteindelijk ook wel andere nodig, daar zullen de adviesinstanties en omroepen samen over in gesprek moeten. En ik verwacht dat de Kamer ook wel iets zal vinden.”

Op de vraag of de minister omroepen niet veel explicieter publieke waarden moet laten onderschrijven stelt Slob dat de “huisregels, de journalistieke code en de NPO-governancecode” daar duidelijk genoeg over zijn. “En als een omroep na twee keer de wet te hebben overtreden opnieuw over de schreef gaat, kan die ook weer úít het huis gezet worden. Dat mag een bewindspersoon doen.”

Bekijk meer van

NPO Arie Slob

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.