Minister komt met extra criteria voor nieuwe toetreders tot het publieke bestel

UPDATE Demissionair minister Arie Slob heeft vandaag een rapport naar de Tweede Kamer gestuurd dat duidelijkheid moet brengen over nieuwe criteria voor omroepen die tot het publieke bestel willen toetreden.
De huidige regels voor toetreding van nieuwe omroepen tot het publieke bestel passen niet meer bij deze tijd. Daarom heb ik laten onderzoeken welke andere criteria naast de bestaande ledeneis mogelijk zijn voor álle omroepen. Dit vraagt de komende jaren om verder debat.
— Arie Slob (@arieslob) November 15, 2021
2
Over de huidige criteria ontstond ophef bij de toetreding van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland (ON). Uit onderzoek van NRC bleek dat de toelatingstoets zo gebrekkig is dat er nauwelijks een drempel is om te worden toegelaten tot het publieke omroepbestel. Ook niet als er serieuze bezwaren zijn tegen een nieuwe omroep, zoals bij ON! het geval is.
In een interview met NRC zegt demissionair minister Arie Slob dat er naast de ledendrempel (recent verlaagd van 150.000 naar 100.000 en 50.000 voor nieuwkomers) extra criteria komen. De criteria in het rapport (.pdf) zijn onderverdeeld in twee categorieën: de beoordeling van de bijdrage van de omroep aan het gehele publieke bestel en de individuele prestaties van de omroep. NRC heeft het document, door Slob een ‘eerste worp, een eerste proeve genoemd, al ingezien en vraagt zich af hoe begrippen als ‘gevarieerd’, ‘kwalitatief hoogwaardig’ en ‘transparant’ ooit eenduidig getoetst kunnen worden.
“Het is duidelijk dat er veel werk moet worden verricht om deze criteria toetsbaar te maken. Misschien zijn er uiteindelijk ook wel andere nodig, daar zullen de adviesinstanties en omroepen samen over in gesprek moeten. En ik verwacht dat de Kamer ook wel iets zal vinden.”
Op de vraag of de minister omroepen niet veel explicieter publieke waarden moet laten onderschrijven stelt Slob dat de “huisregels, de journalistieke code en de NPO-governancecode” daar duidelijk genoeg over zijn. “En als een omroep na twee keer de wet te hebben overtreden opnieuw over de schreef gaat, kan die ook weer úít het huis gezet worden. Dat mag een bewindspersoon doen.”
Praat mee