— maandag 15 november 2021, 13:40 | 0 reacties, praat mee

Minister komt met extra criteria voor nieuwe toetreders tot het publieke bestel

© Jan-Willem van Hofwegen / NPO

UPDATE Demissionair minister Arie Slob heeft vandaag een rapport naar de Tweede Kamer gestuurd dat duidelijkheid moet brengen over nieuwe criteria voor omroepen die tot het publieke bestel willen toetreden.

2

Over de huidige criteria ontstond ophef bij de toetreding van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland (ON). Uit onderzoek van NRC bleek dat de toelatingstoets zo gebrekkig is dat er nauwelijks een drempel is om te worden toegelaten tot het publieke omroepbestel. Ook niet als er serieuze bezwaren zijn tegen een nieuwe omroep, zoals bij ON! het geval is. 

In een interview met NRC zegt demissionair minister Arie Slob dat er naast de ledendrempel (recent verlaagd van 150.000 naar 100.000 en 50.000 voor nieuwkomers) extra criteria komen. De criteria in het rapport (.pdf) zijn onderverdeeld in twee categorieën: de beoordeling van de bijdrage van de omroep aan het gehele publieke bestel en de individuele prestaties van de omroep. NRC heeft het document, door Slob een ‘eerste worp, een eerste proeve genoemd, al ingezien en vraagt zich af hoe begrippen als ‘gevarieerd’, ‘kwalitatief hoogwaardig’ en ‘transparant’ ooit eenduidig getoetst kunnen worden.

“Het is duidelijk dat er veel werk moet worden verricht om deze criteria toetsbaar te maken. Misschien zijn er uiteindelijk ook wel andere nodig, daar zullen de adviesinstanties en omroepen samen over in gesprek moeten. En ik verwacht dat de Kamer ook wel iets zal vinden.”

Op de vraag of de minister omroepen niet veel explicieter publieke waarden moet laten onderschrijven stelt Slob dat de “huisregels, de journalistieke code en de NPO-governancecode” daar duidelijk genoeg over zijn. “En als een omroep na twee keer de wet te hebben overtreden opnieuw over de schreef gaat, kan die ook weer úít het huis gezet worden. Dat mag een bewindspersoon doen.”

Bekijk meer van

NPO Arie Slob

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.