Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 6 september 2019, 09:57 | 0 reacties, praat mee

Minister grijpt in bij mediawaakhond

© Marco Hillen / HH

De interne problemen die NRC bij het Commissariaat voor de Media aan het licht bracht, zijn nu voor minister Slob (Media) aanleiding om in te grijpen bij de mediawaakhond.

De situatie bij de toezichthouder vraagt de komende tijd om “extra aandacht en inspanningen”. Dat schrijft minister Slob in antwoord op Kamervragen over het Commissariaat voor de Media.

Volgens NRC gaat hij afspraken maken met de toezichthouder over het melden en toetsen van nevenfuncties van leidinggevenden van het Commissariaat. Ook zal de minister de royale wachtgeldregeling van het Commissariaat “zo snel mogelijk” herzien.

NRC schreef in juli dat de organisatie in permanente crisis verkeert. Er is een hoog personeelsverloop, interne spanningen en sommige medewerkers hebben nevenfuncties die op gespannen voet staan met de werkzaamheden van de toezichthouder. Minister Slob ziet vooral problemen op het gebied van transparantie. Hij geeft aan dat zodra er een nieuwe voorzitter is hij met het Commissariaat zal overleggen “hoe voortaan optimale transparantie en toetsing bereikt kunnen worden”. De minister geeft aan dat de wervingsprocedure voor een nieuwe voorzitter bijna is afgerond.

De benoemingstermijn van voorzitter Madeleine de Cock Buning liep op 1 juli 2019 af. Sinds juli blijkt het Commissariaat geen bestuursrechtelijke besluiten meer te kunnen nemen. De toezichthouder mist namelijk twee van de drie bestuurders. Eric Eljon is recent ontslagen door de minister, omdat hij een roman over de televisiewereld had geschreven. Dat leidde tot een conflict tussen Eljon en de twee andere leden van het commissariaat en algemeen directeur Suzanne Teijgeler is inmiddels overgestapt naar Discovery Benelux. Het overgebleven lid Jan Buné verzweeg bij zijn herbenoeming in 2018 een berisping door de tuchtrechter wegens “onzorgvuldig en ondeskundig” handelen als accountant.

Lees ook:
NRC: Commissariaat voor de Media organisatie ‘in permanente crisis’ (17 juli)
Kamervragen over chaos bij Commissariaat voor de Media (18 juli 2019)
Suzanne Teijgeler verruilt Commissariaat voor de Media voor Discovery Benelux (16 juli 2019)
Voormalig CvdM-voorzitter maakt geen gebruik van wachtgeldregeling (30 juli 2019)
Eric Eljon in actie tegen ontslag bij Commissariaat voor de Media (5 augustus 2019)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.