data als kans

— woensdag 17 juli 2019, 10:02 | 0 reacties, praat mee

NRC: Commissariaat voor de Media organisatie ‘in permanente crisis’

ANP

NRC beschrijft na maanden onderzoek een stuurloze toezichthouder Commissariaat voor de Media. De organisatie kent een hoog verloop, er zijn interne spanningen en diverse huidige en voormalige medewerkers vertelden NRC zich onveilig te voelen. Laatste wijziging: 18 juli 2019, 09:58

De krant sprak met voormalige werknemers en putte uit een onderzoeksrapport dat adviesbureau PwC produceerde en uit door ingewijden beschikbaar gestelde vertrouwelijke correspondentie en privé-opnames.

“Omdat het Commissariaat een toezichthouder is, bleken omroepbestuurders zeer terughoudend openlijk kritiek te geven op de organisatie die hun gedrag controleert en hun boetes kan opleggen”, aldus NRC.

In de uitgebreide reconstructie Dubbelrollen en argwaan aan de rand van het Mediapark schetsen Lineke Nieber en Jeroen Wester een organisatie die ‘permanent in crisis’ verkeert.

Er is hoog verloop, opvolgers zijn moeilijk te vinden en sommige medewerkers houden er nevenfuncties op na die volgens NRC op gespannen voet staan met de werkzaamheden van de toezichthouder.

De gevoelens van onveiligheid onder (oud-)werknemers zouden volgens gesprekken die NRC voerde worden veroorzaakt door een roddelcultuur, waarbij geleverd werk nooit goed genoeg is.

Illustratief is volgens medewerkers de wijze waarop deze maand vertrokken voorzitter De Cock Buning in een verjaardagsvideoboodschap aan commissaris Eric Eljon over collega’s sprak: “Wij werken bij het Commissariaat met mensen die niet zo snel kunnen denken als Eric, het ook niet zo goed begrijpen allemaal en ook minder committed zijn.”

Ook omroepen worden gekleineerd, zoals die in Caribisch Nederland: “Wij hebben heel veel plezier gehad met al die idiote bestuurders. (...) Sommige omroepen zaten in kippenhokken met twee mannen en een draaitafeltje”, aldus voorzitter De Cock Buning.

Het hoge verloop in de organisatie betekent dat omroepen hun uitleg steeds moeten herhalen, omdat historische kennis bij nieuwe medewerkers ontbreekt. Tegelijk zijn omroepbestuurders volgens NRC zeer terughoudend met openlijk kritiek leveren, omdat de toezichthouder boetes kan opleggen. Meer bij NRC

Bekijk meer van

Commissariaat voor de Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.