— woensdag 20 oktober 2021, 14:47 | 0 reacties, praat mee

Minister De Jonge moet vóór 30 november beslissen over Wob-verzoeken Nieuwsuur

© Bart Maat / ANP

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge moet vóór 30 november een besluit nemen over drie Wob-verzoeken van Nieuwsuur, schrijft de NOS. Als hij dat niet doet, volgt een dwangsom. Dat oordeelt de Raad van State vandaag in een hoger beroepszaak die de minister had aangespannen.

Dat deed hij nadat Nieuwsuur eerder naar de rechter was gestapt om de zogenaamde ‘alternatieve werkwijze’ met Wob-verzoeken van het ministerie van Volksgezondheid aan te vechten. De rechtbank oordeelde toen dat deze werkwijze, waarbij de minister zelf bepaalt welke informatie hij op welk moment openbaart, niet kan.

De rechtbank vond dat ieder Wob-verzoek individueel moet worden behandeld. De minister deed daarop enkele aanpassingen maar ging tegelijkertijd in hoger beroep bij de Raad van State.

Die oordeelt nu dat die aanpassingen genoeg zijn om binnen de wet te blijven. De Wob laat zo’n “gefaseerde besluitvorming” toe, zegt de hoogste bestuursrechter. Wel is de Raad van State kritisch op de handelwijze van de minister, omdat hij pas aanpassingen deed na de uitspraak van de rechter in de zaak van Nieuwsuur.

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje heeft gemengde gevoelens over de uitspraak van de Raad van State. NOS-adjunct-hoofdredacteur Wilma Haan sluit zich daarbij aan:

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.